Comisia electorala de la Podgorica a anuntat ieri ca 55,4% dintre muntenegreni s-au pronuntat in favoarea independentei tarii lor fata de Serbia. Prin acest act, unic in istorie, care a satisfacut toate criteriile impuse de Uniunea Europeana, Muntene

Comisia electorala de la Podgorica a anuntat ieri ca 55,4% dintre muntenegreni s-au pronuntat in favoarea independentei tarii lor fata de Serbia. Prin acest act, unic in istorie, care a satisfacut toate criteriile impuse de Uniunea Europeana, Muntenegru devine un stat independent.
''Doamnelor si domnilor, permiteti-mi sa va anunt ca, prin vointa cetatenilor, Muntenegru si-a stabilit independenta'', a declarat duminica noaptea premierul muntenegrean, Milo Djukanovic, in fata miilor de oameni entuziasti, adunati in piata centrala din Podgorica. Premierul, informeaza agentiile de presa europene, a anuntat in mod oficial ca 55,4% dintre cetatenii tarii au spus da independentei, exact cu 0,4% peste pragul minim fixat de UE, de 55% pentru ca victoria sa fie recunoscuta.
Participarea la vot, care trebuia sa depaseasca 50%, potrivit regulilor UE, a surprins autoritatile, ea fiind de aproximativ 86%. Independenta tarii Muntenegru semnifica aparitia unui nou stat pe harta Europei si sfarsitul Iugoslaviei, ale carei foste republici - Slovenia, Croatia, Bosnia, Macedonia - s-au separat in urma razboaielor din anii '90 din Balcani.

Sperante europene

Explozia de bucurie de la Podgorica a fost imensa. Focurile de artificii si demonstratiile de pe strazi au continuat pana spre dimineata. Eroul acestui eveniment, Milo Djukanovic, premierul Muntenegru, si-a primit baia de multime binemeritata si si-a anuntat noile planuri: ca stat cu drepturi depline al ONU, Muntenegru va trebui sa devina mebru al comunitatii europene si al Uniunii Europene.
Negocierile cu Bruxelles-ul, intrerupte din cauza deficientelor de colaborare dintre Belgrad si Tribunalul Penal International - (Belgradul fiind incapabil sa il predea pe criminalul de razboi Ratko Mladic) - vor fi reluate in cel mai scurt timp posibil.

Tradare pentru Belgrad

Desi cele doua tari sunt practic separate politic si administrativ din 2003, avand sisteme administrative independente, granite de departajare si monede distincte, sarbii vad in gestul Muntenegrului un act de tradare, fata de cultura si limba comuna. In Muntenegru insa sarbii nu reprezinta decat 32%. Ca atare, votul a fost decis mai mult de celelalte minoritati (bosniaca 7,7%, albaneza 5%, musulmana 4%). Independenta Muntenegru este o lovitura dura pentru Belgrad, iar autoritatile sarbe au pastrat tacerea dupa anuntarea primelor rezultate estimative. Independenta intervine intr-un moment delicat pentru Serbia, implicata in negocieri dificile cu albanezii din Kosovo, provincie administrata de ONU si care, la randul ei, solicita independenta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.