Sistemul unic de raportare al bancilor comerciale catre Banca Nationala a Romaniei (BNR) va intra in teste in luna octombrie 2006, acesta urmand sa fie definitivat pana la sfarsitul acestui an, a declarat, ieri, presedintele Asociatiei Romane a Banci
Sistemul unic de raportare al bancilor comerciale catre Banca Nationala a Romaniei (BNR) va intra in teste in luna octombrie 2006, acesta urmand sa fie definitivat pana la sfarsitul acestui an, a declarat, ieri, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, la seminarul "Convergenta pietelor IT&C si financiar-bancara", organizat de FinMedia, transmite Rompres. "Acest proiect care se deruleaza in comun cu BNR va fi functional de la 1 ianuarie 2007 si va solutiona fara probleme volumul mare de munca al bancilor comerciale referitor la metodologia de raportare", a precizat Ghetea.
Presedintele ARB a declarat ca introducerea acestui sistem va elimina sistemul haotic de raportare care se realizeaza in prezent pe hartie si pe suport magnetic, cu informatii duble, in diferite directii ale BNR. ARB a solicitat BNR sa aiba acces limitat la aceasta baza de date transmise de bancile comerciale catre banca centrala pentru a putea sa faca analize si studii despre sistemul bancar romanesc. "Acest lucru nu inseamna ca se vor putea obtine informatii despre o anumita banca, accesul la baza de date fiind limitat", a precizat Ghetea
De asemenea, presedintele ARB a subliniat ca se mai lucreaza la un alt proiect de eliminare a cec-ului ca instrument de decontare, intrucat cele mai multe fraude se inregistreaza cu acest instrument, care este cel mai vulnerabil. O astfel de decizie este asteptata in viitorul apropiat, o comisie constituita in acest scop analizand toate implicatiile care decurg prin eliminarea cec-ului. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.