Covorul verde
Autoritatile din Bucuresti, in frunte cu primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, au luat sambata primele masuri in zonele in care exista suspiciuni privind prezenta virusului gripei aviare. Videanu anunta ca s-a dec
Covorul verde
Autoritatile din Bucuresti, in frunte cu primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, au luat sambata primele masuri in zonele in care exista suspiciuni privind prezenta virusului gripei aviare. Videanu anunta ca s-a decis supravegherea unor zone din Sectoarele 2 si 4 acolo unde au fost descoperite mai multe gaini moarte. Astfel, la intrarile de pe mai multe strazi au fost instituite filtre, fiecare masina fiind dezinfectata. La fel se intampla si cu oamenii, acestia fiind nevoiti sa treaca pe un covor imbibat cu dezinfectant. Masuri care, este cert, impresioneaza. Cel putin la prima vedere. Si cel putin pe cei care nu locuiesc in zonele aflate sub supraveghere. Asta pentru ca locuitorii de pe strazile din Sectoare 2 si 4 intrate sub monitorizarea autoritatilor, sunt cat se poate de linistiti. Nici urma de disperare. Nici urma de agitatie. Fiecare isi vede de treaba lui.
Reporterii ZIUA au fost ieri in zonele in care a fost anuntata posibila prezenta a virusului gripei aviare. Astfel, pe strazile Luica, Tudor Gociu si Orastie din Sectorul 4 al Capitalei singurul lucru care arata ca zona aceasta se afla sub supravegherea atenta a autoritatilor erau filtrele instalate la intrari. Mai multi politisti cu masti pe fata dirijau circulatia autoturismelor, indreptandu-le spre covorul verde unde urmau sa fie stropite cu dezinfectant. Asta dupa ce aceeasi politisti verificau portbagajele masinilor. Pentru a iesi de pe strada, o masina trebua sa astepte in medie cam unul-doua minute, din cauza cozii care se formeaza. O coada care ar putea fi mult mai mare in timpul saptamanii, atunci cand oamenii sunt nevoiti sa plece la serviciu. Iar posibilitatea crearii unor ambuteiaje este foarte plauzibila.
Nu numai vehiculele trebuiau dezinfectate. Ci si oamenii care doreau sa paraseasca acele strazi. Fiecare persoana trebuia sa treaca pe acelasi covor verde plin cu substanta dezinfectanta. Acestea erau singurele lucruri care aminteau de posibila prezenta a gripei aviare. Caci in rest oamenii isi vedeau de treburile lor. Asa cum o fac in fiecare duminica. Unii la carciumi, altii prin gospodarii. Iar copiii la joaca.
"Eu nu am gaini. Chiar daca stam la periferie ce credeti ca suntem la tara?. Noi nu am mai crescut gaini de zece ani", ne-au spus niste barbati iesiti la poarta pentru a privi dezinfectia masinilor. Curios este faptul ca oamenii din zona nu sunt deloc suparati pe autoritati si pe faptul ca ar putea ramane fara gaini sau pasari. "Daca vine primarul si ne zice sa le dam, le dam ce sa facem. Da' au venit s-au uitat au facut teste si acum asteptam", ne-a zis o femeie.
"Pana acum nu e nici o gripa aviara"
Reporterii ZIUA au incercat sa stea de vorba si cu proprietarul curtii in care s-au gasit pasarile moarte din Sectorul 4. Fara succes insa. "Cred ca sunt plecati. Dar sa stiti ca au gasit vreo trei, nu stiu cate gaini moarte. Au facut niste teste si acum asteptam rezultatele la al treilea. Pana acum nu e nici o gripa aviara", ne-a explicat o vecina de-a acestuia. Chiar si batranii din zona sunt extrem de linistiti si nu se sperie de o eventuala epidemie aviara. "Eu am trei gaini. Dorm acum. Se plimba prin toata curtea asta. Uitati ca e mare. Au venit si mi le-au inregistrat si atat. Nu am decat trei. Da' nu am aviara", spunea un batranel care ne-a si lasat de altfel sa ii fotografiem pasarile.
"Da' ce, pana acum nu mai mureau gaini?"
La fel stau lucrurile si pe strazile Oituz si Peris din Sectorul 2. Si aici, aceeasi poveste. Un filtru la intrare si cativa politisti. In rest liniste si pace. Oameni care isi fac treburile de zi cu zi, barbati care, in plina zi la ora 12, se intorc pe trei carari acasa. Nimic nu pare sa ii sperie. "Nu stim noi cu aviara cu de astea. Da' ce, pana acum nu mai mureau gaini? Daca o fi aviara si o sa ne ceara toate gainile le dam, ce sa facem...", spunea linistit un barbat care tocmai daduse pe gat niste pahare la birtul aflat peste drum de casa sa. Au existat insa si oameni nervosi. Dar mai mult pe prezenta presei in zona. "Faceti fotografii ca sa vina astia sa ne ia pasarile", striga o batranica. (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.