Romania ar fi putut primi, inca de pe 16 mai, unda verde pentru integrarea la 1 ianuarie 2007. Vicepresedintele Comisiei Europene, Franco Frattini, a dezvaluit, cu prilejul unei seminar desfasurat la Roma, ca in cadrul Comisiei s-a purtat o controver
Romania ar fi putut primi, inca de pe 16 mai, unda verde pentru integrarea la 1 ianuarie 2007. Vicepresedintele Comisiei Europene, Franco Frattini, a dezvaluit, cu prilejul unei seminar desfasurat la Roma, ca in cadrul Comisiei s-a purtat o controversa privind precizarea expresa in Raportul de tara a datei de aderare a Romaniei si Bulgariei. Frattini a solicitat ca data de 1 ianuarie 2007 sa fie o asigurare clara data doar sub rezerva eliminarii ultimelor stegulete rosii. De asemenea, comisarul european s-a opus decuplarii Bulgariei de Romania. In cele din urma, insa, s-a impus opinia ceva mai sceptica a presedintelui CE, Jose Manuel Barroso si a comisarului pentru extindere, Olli Rehn. La seminarul de la Roma, organizat saptamana trecuta de Comisia Europeana impreuna cu Inaltul Comisar pentru Prevenirea si Lupta impotriva Coruptiei, Gianfranco Tatozzi, a participat si o delegatie a Guvernului roman, condusa de seful Departamentului pentru Lupta Antifrauda (DLAF), Tudor Chiuariu. Chiuariu, alaturi de seful DNA, Daniel Morar, au primit aprecieri pozitive din partea lui Frattini. Daca, in privinta capacitatii Romaniei de a absorbi fondurile comunitare, Comisia a exprimat indoieli destul de serioase, controlul efectuat de DLAF asupra modului cum sunt cheltuiti banii europeni a primit cartonas verde. Bulgaria, la acelasi capitol, se afla inca sub avertizarea cartonasului rosu. (O.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.