Biserica Orotoxa Romana si-a imbogatit de ieri calendarul prin canonizarea Ierarhului Grigorie Dascalu, Mitropolit al Tarii Romanesti intre 1823 si 1834, personalitatea bisericeasca cea mai pregnanta a secolului al XIX-lea. Proclamarea acestei ca
Biserica Orotoxa Romana si-a imbogatit de ieri calendarul prin canonizarea Ierarhului Grigorie Dascalu, Mitropolit al Tarii Romanesti intre 1823 si 1834, personalitatea bisericeasca cea mai pregnanta a secolului al XIX-lea.

Proclamarea acestei canonizari s-a realizat ieri, in timpul Liturghiei oficiate de catre Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane impreuna cu un sobor de ierarhi din tara si din strainatate. Tomosul sinodal, citit in fata credinciosilor, a facut cunoscuta viata sfanta, smerita si de rugator a ierarhului sfintit, dar si neobosita sa activitate de carturar, care i-a si atras supranumele de Dascalu. S-a sfintit icoana reprezentandu-l pe noul sfant, iar moastele sale au fost asezate pe podium, alaturi de cele ale Cuviosului Dimitrie cel Nou si ale Sfintilor Imparati Constantin si Elena, sarbatoriti ieri. In jur de 1000 de credinciosi au stat rabdatori la rand pentru a saruta toate aceste moaste. Astazi, racla cu moastele Sfantului Ierarh Grigorie Dascalu va fi dusa la Manastirea Caldarusani, unde va si ramane. (Daniela Sontica)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.