O comisie UEFA va sosi in Romania pe 28 iunie pentru a analiza proiectul FRF in vederea organizarii finalei Cupei UEFA din 2009 (cand federatia va aniversa 100 de ani de la infiintare) la Bucuresti, a anuntat ieri presedintele forului, Mircea Sandu,
O comisie UEFA va sosi in Romania pe 28 iunie pentru a analiza proiectul FRF in vederea organizarii finalei Cupei UEFA din 2009 (cand federatia va aniversa 100 de ani de la infiintare) la Bucuresti, a anuntat ieri presedintele forului, Mircea Sandu, in cadrul unei conferinte de presa. Comisia, formata din Antonio Giachino (departamentul competitii intercluburi al UEFA), Didier Andrist (departamentul manifestari de la UEFA) si Florin Mitu (Team Marketing Lucerna), va sta doua zile in Bucuresti, urmand sa poarte discutii cu reprezentantii Comitetului Local de Organizare, condus de Ionut Lupescu, ai autoritatilor locale si aeroportuare. "In 1998, cand am fost in Portugalia pentru organizarea CE din 2004, cei de acolo ne-au prezentat pe discheta ce planuri aveau. Practic, am fost pe un camp si ne-au spus: <<Aici se va construi ce se vede pe discheta!>>. Pe 28 iunie va fi o discutie in care le vom prezenta planurile noastre", a spus Sandu. Proiectul realizat de FRF si finantat de Primaria Capitalei si de Guvernul Romaniei cuprinde constructia a doua stadioane, unul de atletism, de 10-15.000 locuri si unul de fotbal, de 50-60.000 de locuri. "Actualul stadion din Complexul National <<Lia Manoliu>> va fi daramat, pentru ca este uzat. Doar gazonul va fi pastrat. Va trebui sa asiguram la noul stadion parcarea pentru 12.000 de autoturisme si 1200 de autocare, 10 sali pentru diverse activitati, patru vestiare. De asemenea, avem acum la dispozitie 6000 de camere, iar in 2009 vor fi 9000 de camere, care sa asigure cazarea suporterilor din strainatate", a declarat presedintele FRF. Sandu a mai spus ca vizeaza ca, in 2020, Romania sa fie capabila sa organizeze un campionat european de fotbal. Sandu a precizat ca UEFA a acceptat candidatura romana si a transmis FRF dosarul-contract ce trebuie incheiat cu autoritatile aeroportuare si locale, ANS, ANAF si Autoritatea nationala pentru Turism. Altfel, conform ultimelor informatii, pentru finala Cupei UEFA din 2009 mai candideaza Danemarca (Copenhaga) si Israel (Ramallah). Copenhaga, care a gazduit finala din 2000, ar putea iesi din cursa, conform principiului ca UEFA prefera tari care n-au mai gazduit un asemenea eveniment. Sandu a precizat ca le va prezenta oficialilor UEFA o viziune si garantiile guvernamentale despre modul in care va arata noua arena de fotbal si infrastructura aferenta. "Sper sa avem in iunie totul pregatit si sa fie deschise toate usile, inclusiv la presedintele Traian Basescu, pentru ca cei de la UEFA sa realizeze ca avem tot sprijinul autoritatilor pentru acest proiect, in care eu cred. Ne-am intalnit toate autoritatile, mai putin reprezentantii atletismului si am ajuns la un consens. Ne asumam aceasta raspundere. La 31 mai va fi stabilit cu claritate cum se va construi acest stadion", a precizat presedintele executiv al Comitetului Local de organizare, Ionut Lupescu.
OK de la Videanu si Gheorghe
Primarul Bucurestiului, Adriean Videanu, prezent la conferinta de presa, a precizat ca Primaria Capitalei are prevazute in bugetul pentru acest an resursele necesare construirii celor doua stadioane. "Se face o investitie pentru fotbal, pentru atletism, pentru sport in general. In perspectiva, dorim ca stadionul din CSN <<Lia Manoliu>> sa devina un centru sportiv adevarat, bine dotat. Primaria Capitalei are prevazute in bugetul pentru acest an resursele necesare construirii celor doua stadioane, iar Guvernul m-a asigurat de sprijinul total pentru completarea sumelor necesare. Acestea sunt investitii publice pe care nu trebuie sa le recuperam. Nu urmarim eficienta proiectului, care este de utilitate publica", a spus Videanu. Acesta a mai adaugat ca spera ca lucrarile sa fie incepute pana la finele acestui an si sa fie incheiate in septembrie-octombrie 2008, proiectul urmand a fi supervizat de Universitatea de Arhitectura. Presedintele ANS, Florian Gheorghe, a spus ca atletii romani nu vor fi afectati de demolarea stadionului din CSN. "Atletii romani nu s-au antrenat niciodata in Bucuresti. Locul lor de pregatire este in tara, la Constanta, Piatra Arsa sau Poiana Brasov. Am vorbit si cu Ilie Floroiu, presedintele FR Atletism, si avem avizul sau prealabil", a spus Gheorghe. (MIG)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.