O echipa de speologi a descoperit o cascada de 15 metri inaltime in Pestera Izvorul Tausoarelor, cea mai adanca pestera din Romania, situata in apropierea varfului Barlea din Muntii Rodnei, informeaza Mediafax. Cascada, cea mai spectaculoasa descoper
O echipa de speologi a descoperit o cascada de 15 metri inaltime in Pestera Izvorul Tausoarelor, cea mai adanca pestera din Romania, situata in apropierea varfului Barlea din Muntii Rodnei, informeaza Mediafax. Cascada, cea mai spectaculoasa descoperire in Pestera Izvorul Tausoarelor a unei echipe de sase speologi, debuseaza intr-o sala mare aflata la peste 4,5 kilometri distanta de intrarea in pestera. In cadrul expeditiei s-au mai descoperit si trei sute de metri de galerii active, strabatute de rauri subterane, necunoscute pana in prezent, a declarat, ieri, custodele pesterii, Crin Triandafil Theodorescu.
Echipa de speologi, din care au facut parte si Mihai Vargoschi, Calin Bult, Florin Marica, Adrian Silvestru si Liliana Jarda, a inaintat spre unul dintre punctele terminus ale pesterii, cautand sa depaseasca limitele cunoscute ale acestui mare labirint subteran. Explorarea a fost intrerupta din cauza epuizarii fizice a speologilor si pentru ca se impunea folosirea unor echipamente speciale de alpinism.
"Am ajuns la baza unei splendide cascade, dar nu o vom putea urca decat folosind tehnica taberelor de baza, ca pe Everest. Va fi nevoie de instalarea unei tabere de bivuac in subteran, pentru ca traseele dure, distanta foarte mare fata de intrare, ca si conditiile din ce in ce mai periculoase ale explorarii pot pune in pericol viata speologilor. Cu aceste noi descoperiri ne apropiem de 20 de kilometri de galerii si sali si suntem din ce in ce mai aproape de realizarea jonctiunii cu pesterile Zalion si Maglei", a explicat Theodorescu.
Expeditia de explorare a fost dublata de realizarea de schite in vederea intocmirii documentatiei necesare aprobarii de catre Academia Romana si Institutul de Speologie "Emil Racovita" din Cluj-Napoca a unor noi echipari de siguranta pe trasee din pestera circulate des de oamenii de stiinta, in special pe Galeria Gipsului care duce spre Sala Oaselor de Urs, sit care contine un depozit fosil de oase de Ursus Speleos si Ursus Arctos.
Pestera Izvorul Tausoarelor din apropierea varfului Barlea din Muntii Rodnei este cea mai adanca pestera din Romania avand 478,5 m, galeriile subterane din interiorul sau ajungand la 16,5 km. Pestera are un sistem hidrografic subteran interesant, rar intalnit si o fauna variata ce ii confera o mare valoare stiintifica. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.