Urmatoarea infruntare economica intre Uniunea Europeana si China se va desfasura pe frontul pietei de mobila. Potrivit cotidianului german Die Welt, producatorii de mobila europeni vor inainta la Bruxelles o plangere impotriva importului de mobila ch
Urmatoarea infruntare economica intre Uniunea Europeana si China se va desfasura pe frontul pietei de mobila. Potrivit cotidianului german Die Welt, producatorii de mobila europeni vor inainta la Bruxelles o plangere impotriva importului de mobila chinezeasca ieftina.
Industria de profil din UE considera ca mobila chinezeasca tapitata apare pe piata europeana la preturi de dumping, asa ca solicita ca ea sa fie penalizata cu taxe. Ei se plang ca Beijingul aduce pe pietele din UE canapele si fotolii la preturi mai mici decat costul de productie, o canapea tapitata cu piele naturala fiind vanduta cu aproximativ 100 de euro. Cele mai afectate de aceste importuri ieftine sunt tarile din sudul Europei, dar si Belgia si Germania, unde industria de profil valoreaza 2,5 miliarde de euro, afirma sursa citata
Insa, orice mutare oficiala a Bruxelles-ului impotriva acestor importuri va tensiona si mai tare relatiile dintre cele doua parti. Inca de anul trecut, la Bruxelles se discuta problema importurilor ieftine de textile chinezesti, dupa ce comisarul pentru comert, Peter Mandelson reusise deja sa introduca tarife protectioniste pentru incaltamintea de piele produsa de China si Vietnam.
Chiar si Uniunea Europeana este divizata in privinta comertului cu China, unele tari presand Blocul sa nu mai fie atat de protectionist, in timp ce alte tari argumenteaza ca ar trebui sprijinita industria europeana.
"China este cea mai mare provocare a globalizarii comertului", a spus, la inceputul acestei luni, Mandelson. El pregateste, in acest moment, un raport ce va fi prezentat in septembrie, si care se refera la "provocarile cheie" din domeniu, precum accesul pe piete, investitii si drepturile de proprietate intelectuala. "Europa trebuie sa trateze China asa cum este in realitate - ca o amenintare, o oportunitate si un partener de viitor", a spus comisarul.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.