Mare parte dintre muzeele din Bucuresti, dar nu numai, participa la cea de-a doua editie a programului european "Noaptea muzeelor", cand isi prelungesc programul pentru vizitatori pana tarziu in noapte, intrarea fiind libera. Prima editie a Noptii Mu
Mare parte dintre muzeele din Bucuresti, dar nu numai, participa la cea de-a doua editie a programului european "Noaptea muzeelor", cand isi prelungesc programul pentru vizitatori pana tarziu in noapte, intrarea fiind libera. Prima editie a Noptii Muzeelor a avut loc pe 14 mai 2005, la initiativa Ministerului Culturii si Comunicarii din Franta si s-a bucurat de un imens succes. Anul acesta peste 5000 de astfel de institutii din Europa au primit invitatia de a participa la cea de-a doua editie ce-si propune sa atraga spre muzee un public nou, format mai ales din tineri, si sa determine o mobilizare a muzeelor europene si a publicului acestora in vederea construirii unei Europe a culturii. Anul acesta, Noaptea muzeelor e azi, 20 mai.
Cu Rembrandt in nocturna
Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR) isi invita publicul la o intalnire nocturna cu Rembrandt. Expozitia "Intalnire cu Rembrandt - 400 de ani de la nasterea artistului. Pictura, desen, gravura din colectiile Muzeului National de Arta al Romaniei si Bibliotecii Academiei Romane" va ramane deschisa pana la orele 23.30. Tinerii (14-18 ani) sunt invitati "In lumea lui Rembrandt" prin programele educative desfasurate in cadrul expozitiei cu incepere de la orele 18.00, respectiv 19.00. Vizitatorii nocturni vor avea ocazia sa admire lucrarile maestrului olandez in acordurile muzicii clasice; incepand cu orele 21.00, formatia Collegio Stravagante va sustine un concert ce include piese de Georg Philipp Telemann, Johann Sebastian Bach, Johannes Cajoni, Nicola Matteis.
Seara secretelor istoriei
Editia 2006 a programului cultural european va fi intampinata la Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) in tinuta de epoca moderna, pentru a completa ambientul oferit de expozitia "Romania in timpul lui Carol I". Costumele sunt oferite de Teatrul National din Bucuresti. Amfitrionii acestei seri, incepand cu orele 19.00, vor fi elevii liceelor Ion Barbu, Constantin Brancoveanu, Horia Hulubei, Stefan Odobleja si studentii Facultatii de Geografie (Sectia Turism) din cadrul Universitatii. Acestia vor oferi vizitatorilor informatii inedite privind cladirea - piesa a patrimoniului imobil al tarii, expozitia "Tezaurul istoric - comoara <<ascunsa sub pamant>>, colectia de vestigii arheologice Lapidarium si expozitia aniversara dedicata domniei Regelui Carol I. MNIR va fi deschis pana la orele 23.00
Calea catre Muzeul Taranului
De la orele 19.00, Muzeul Taranului Roman (MTR) sta sub sub semnul calatoriei. In tandem cu Muzeul de Geologie, vizitatorii sunt indemnati sa urmeze "calea" catre: instalatia "Dezorient Expres" a lui Mircea Roman, expozitia "Calator" din sala Irina Nicolau, "Taraful lui Nasturica" din Bucuresti, proiectia multimedia "Calatorie prin lumea satului" - la MTR sau catre: expozitia "Calator in lumea mineralelor", proiectia de diapozitive, aplicatii multimedia "Calator prin lumea mineralelor" si "Calator in lumea muzicala" - la Muzeul de Geologie.
Licuricii de la "Antipa"
Muzeul "Antipa" isi va tine portile deschise pana la orele 01.00. Programul "Noptii" incepe la orele 19.30, "Hai-hui prin Beijing" (conferinta publica dedicata patrimoniului cultural din capitala Chinei) si continua astfel: * orele 20.45 - "Copiii" licuricilor - concurs de costume si deghizari fluorescente realizate de catre copii. Prezinta actrita Oana Ditu de la Teatrul de Papusi Libelula * orele 21.30 - festival de podoabe, costume si arme apartinand diferitelor comunitati de pe glob. Vor fi prezentate, in premiera, intr-un spectacol inedit, desfasurat la lumina facliilor si in ritmuri de tobe, piese de etnografie mondiala din patrimoniul Muzeului National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" * orele 23.00 - colectare entomologica de insecte nocturne cu ajutorul surselor luminoase speciale sau, in caz de vreme nefavorabila, "Insectele zilelor si noptilor noastre" (conferinta dedicata metodelor, instrumentelor si instalatiilor utilizate in colectarea stiintifica a insectelor).
"Vanzatori ambulanti" la militari
Si Muzeul Militar National (MMN) participa la programul "Noaptea muzeelor", primindu-si vizitatorii pana la orele 01.00. Programul pentru aceasta zi speciala incepe, la orele 19.30, cu vizitarea expozitiei temporare "Carol I si Armata Romana. 1866-1914" * orele 20.00 - program artistic realizat in colaborare cu teatrul "Arlechino" (realizarea a doua dansuri moderne urmate de piesa de teatru "D'ale carnavalului" de Caragiale * orele 21.00 - program interactiv * orele 23.00 - program artistic realizat in colaborare cu Universitatea "Hyperion"; Facultatea de Arta - sectia actorie profesor Virgil Ogasanu va prezenta piesa "Vanzatori ambulanti" de Murray Schisgal. Cu aceasta ocazie MMN introduce, pentru prima oara in practica pedagogica muzeala din Romania, conceptul de SEL (Social and Emotional Learning) prin intermediul unor programe de "educatie sociala si emotional", in cadrul carora copiii deprind abilitati din domeniul inteligentei emotionale si a cunoasterii de sine.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.