Cei care au depus bani pentru achizitionarea unei Dacii inainte de 1 ianuarie 1990 cer despagubirea prin 20% din suma obtinuta din privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) si aprobarea acestui proiect inainte de finalizarea acestui proce
Cei care au depus bani pentru achizitionarea unei Dacii inainte de 1 ianuarie 1990 cer despagubirea prin 20% din suma obtinuta din privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) si aprobarea acestui proiect inainte de finalizarea acestui proces. Nicolae Popa, vicepresedintele grupului parlamentar al Partidului Conservator (PC), a declarat ieri, potrivit Mediafax, ca reprezentantii partidului sau cer aprobarea proiectului de lege conform caruia cele peste 37.000 de persoane care au depus bani la CEC pentru achizitionarea unei Dacii inainte de 1990 sa fie despagubite dupa privatizarea unitatii, cu 20% din suma obtinuta. "Vom incerca sa determinam Guvernul sa puna la dispozitie aceste sume pentru ca nu afecteaza bugetul de stat, sunt extrabugetare si tot Executivul are posibilitatea sa preia aceste sume si sa le directioneze catre acesti oameni, asa cum s-a intamplat in cazul Poloniei sau Suediei", a afirmat Popa. Dupa calculele celor din Asociatia Pagubitilor de Autoturisme din Romania (APAR), este vorba de 29.000 de persoane care au depus intreaga suma de 70.000 de lei, cat costa la vremea respectiva o Dacie, precum si de 8000 care au depus doar avansul. Statul trebuie sa le inapoieze acestora intre 86 de milioane si 220 de milioane de lei vechi, in functie de suma si de perioada in care a fost depusa. Reprezentantii APAR vor ca proiectul propus de PC sa fie adoptat inainte de privatizarea CEC, astfel incat pagubitii sa poata primi banii inapoi. Potrivit APAR, proiectul conservatorilor este sprijinit de parlamentarii UDMR, PSD si PRM. "Ceea ce cerem este despagubirea cu suma depusa initial, actualizata cu indicele preturilor de consum comunicat de Institutul National de Statistica", a explicat Mihai Dogaru, presedintele APAR. Conform datelor statistice, la 31 decembrie 1990 erau inregistrate 714.596 conturi la CEC pentru achizitionarea de autoturisme Dacia, mare parte dintre aceste conturi fiind lichidate, pe parcurs, pana in 1995, prin retragerea sumelor. (A.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.