Liderul siderurgic mondial Mittal Steel a lansat, ieri, oferta ostila de preluare a numarului doi in domeniu, grupul european "Arcelor", tranzactie evaluata la circa 18 miliarde de euro, transmite Reuters. Oferta a fost lansata la cateva zile dupa ce
Liderul siderurgic mondial Mittal Steel a lansat, ieri, oferta ostila de preluare a numarului doi in domeniu, grupul european "Arcelor", tranzactie evaluata la circa 18 miliarde de euro, transmite Reuters. Oferta a fost lansata la cateva zile dupa ce Mittal a primit avizul autoritatilor de reglementare a pietei de capital. Oferta se va derula pana la 29 iunie, iar rezultatul va fi anuntat pe 13 iulie. Incepand de ieri, detinatorii de actiuni "Arcelor" pot sa-si schimbe titlurile pentru pachetul mixt oferit de Mittal Steel, pachet care consta in 75% in actiuni si 25% in lichiditati. Pentru fiecare cinci actiuni Arcelor, actionarii vor primi 35,25 euro si patru actiuni Mittal. Mittal Steel a anuntat recent ca este dispus sa majoreze oferta de preluare, insa in comunicatul de presa publicat ieri nu mai era mentionata o astfel de masura. Oferta se plaseaza cu 10% sub valoarea de piata a Arcelor. Daca tranzactia se va finaliza cu succes, noua companie va avea o valoare de aproximativ 40 de miliarde de dolari, 320.000 de angajati si o cota de 10% din productia mondiala de otel. Arcelor a solicitat actionarilor sa se opuna tranzactiei si a promis o majorare a dividendelor corespunzatoare anului 2005, precum si o rascumparare de actiuni la un pret peste nivelul pietei. De asemenea, in incercarea de a respinge oferta, Arcelor a luat masuri care sa impiedice vanzarea companiei canadiene Dofasco, achizitionata recent, prin transferarea sa la o fundatie olandeza. Mittal a ajuns la un acord potrivit caruia va vinde Dofasco catre Thyssenkrupp, in cazul in care va prelua Arcelor. Thyssenkrupp a concurat cu Arcelor pentru preluarea Dofasco, anul trecut.
Cotatia actiunilor Mittal a atins ieri 26,8 euro, cel mai scazut nivel dupa 26 ianuarie, cu o zi inainte ca Mittal sa anunte intentia de achizitie a Arcelor. In timpul sedintei, actiunile Mittal au scazut cu 3,7% la 26,96 euro, iar actiunile Arcelor au coborat cu 3,26% la 31,78 euro.(G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.