Dupa succesul inregistrat in ultimii ani de filmele celor mai tineri autori romani, era de asteptat ca prezenta lor la Cannes sa fie de la editie la editie tot mai consistenta. Asa se face ca in 2006 pe afisele festivalului sunt patru nume de regi
Dupa succesul inregistrat in ultimii ani de filmele celor mai tineri autori romani, era de asteptat ca prezenta lor la Cannes sa fie de la editie la editie tot mai consistenta. Asa se face ca in 2006 pe afisele festivalului sunt patru nume de regizori de la noi: Catalin Mitulescu in sectiunea "Un certain regard", Corneliu Porumboiu la "Quinzaine des Realisateurs", Cristian Nemescu in programul de la "Saptamana Internationala a Criticii" si Cristi Puiu, de asta data in cadrul unui atelier destinat proiectelor unor autori aflati la al doilea titlu. Cum primului si ultimului le vom consacra corespondente speciale, ne oprim deocamdata la Corneliu Porumboiu si Cristian Nemescu.
"A fost sau n-a fost?" al lui Corneliu Porumboiu se constituie ca un triptic, o poveste cu trei personaje surprinse la 22 decembrie 1989 de ceea ce regizorul insusi continua sa se intrebe ce a fost: "revolutie" sau nu? Un batran pensionar, Piscoci, cazut in singuratate, un profesoras de istorie inglodat in datorii si un reporter local de televiziune sunt luati de valul schimbarilor la care nu se mai asteptau. Interpretii celor trei personaje, Mircea Andreescu, Teo Corban si Ioan Sapdaru, la care se adauga, pe langa regizor, si Lucian Iftimie, interpretul personajului Costel, inca student la actorie, vor fi pe Croazeta in zilele proiectiilor consacrate filmului. Gala se va desfasura la Noga Hilton, unde marti 24 mai dimineata, la ora 9, si dupa-amiaza, la 17, vor avea loc intalniri cu presa. Alte proiectii sunt prevazute pentru a doua zi, cu participarea echipei.
In ceea ce priveste filmul lui Cristian Nemescu, acesta va putea fi vazut in 20 mai la Studio 13, dar si la Espace Miramar, pe 25 mai, unde au de regula loc proiectiile de la "Semaine Internationale de la Critique", ultima vizionare fiind prevazuta pentru 27 mai, in Le Raimu. Filmul se intituleaza "Marilena de la P7". Filmata cu camera in mana, in peisajul unor cartiere periferice bucurestene, cu un firesc accent documentaristic, povestea creioneaza imaginea unor adolescenti prinsi in jocul unor sentimente si stari contradictorii, firesti varstei. Asa se face ca, la cei 13 ani ai sai, Andrei fura un troleibuz pentru a-i face pe plac Marilenei, prostituata de care s-a indragostit. Interpreta Marilenei este Madalina Ghitescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.