Guvernul Romaniei a amanat ieri discutiile in ceea ce priveste proiectul de ordonanta de urgenta referitor la trecerea Autoritatii Nationale pentru Sport (ANS) in subordinea Ministerului Administratiei si Internelor. O decizie cat se poate de normala
Guvernul Romaniei a amanat ieri discutiile in ceea ce priveste proiectul de ordonanta de urgenta referitor la trecerea Autoritatii Nationale pentru Sport (ANS) in subordinea Ministerului Administratiei si Internelor. O decizie cat se poate de normala, daca tinem cont de faptul ca initiativa semnata de ministrul Vasile Blaga si chestorul sef Nicolae Berechet nu se justifica nici cat de putin si ca ea este pur si simplu o aberatie. Un lucru aratat si argumentat pe larg in paginile ziarului ZIUA.
Ceea ce ZIUA a dezvaluit si demonstrat, si anume faptul ca proiectul lui Blaga si Berechet nu urmareste deloc imbunatatirea sportului romanesc, ci doar obtinerea anumitor beneficii politice, economice sau materiale, a fost confirmat ieri si de catre Executiv. "Proiectul de Lege prevedea transferul Autoritatii din subordinea Guvernului in cea a Ministerului Administratiei si Internelor, si nu contine, in varianta de pana acum, nici un fel de masuri legate de etapa a doua, privind organizarea sau reorganizarea acesteia", a spus Oana Marinescu, purtator de cuvant al Guvernului.
O declaratie oficiala, destul de lapidara, dar arata insa exact situatia. Practic, si din aceasta afirmatie reies lucrurile asupra carora ZIUA a tras un semnal de alarma, ultima data chiar in editia de ieri. Si anume faptul ca proiectul lui Blaga si Berechet nu e viabil, ci doar o aberatie. Principalul scop al celor doi, pe termen scurt, a fost acela de a subordona sportul. Ce s-ar fi intamplat dupa? Nu se stie. Nimic bun pentru sport, cu siguranta. "...si nu contine, in varianta de pana acum, nici un fel de masuri legate de etapa a doua, privind organizarea sau reorganizarea acesteia", o fraza elocventa in acest sens. Mai exact, proiectul nu prevede ce se va intampla cu Agentia Nationala pentru Sport in cazul in care aceasta ar trece la MAI. Ce se va intampla cu bazele. Ce se va intampla cu banii.
Discutii cu presedintele COR si conducatorii de federatii
De asemenea, un alt argument care demonstreaza ca proiectul propus de Blaga si Berechet si sustinut, asa cum spun unii dintre reprezentantii ANS, chiar de catre cei doi consilieri prezidentiali Octavian Belu si Mariana Bitang, este cel putin dubios este dovedit si de un alt lucru. Mai exact, de faptul ca in perioada urmatoare reprezentantii Guvernului vor dicuta cu presedintele Comitetului Olimpic Roman si cu presedintii federatiilor despre destinatia bazei materiale a ANS. Stiind si faptul ca in prezent exista propunerea ca bazele sportive de importanta locala sa fie transferate administratiilor locale, urmand sa se ia o decizie in ceea ce priveste bazele sportive de importanta nationala.
Faptul ca membrii Executivului doresc sa afle situatia bazelor ANS si sa discute despre destinatia lor arata ca se vrea analizarea in detaliu a consecintelor acestui proiect. Fapt ce nu poate decat sa bucure. Si sa-i ingrijoreze pe Vasile Blaga, Nicolae Berechet, Octavian Belu si Mariana Bitang. Care iata sunt foarte aproape de a "pierde" sportul romanesc.
Reprezentantii Guvernului pot afla cu aceasta ocazie si problema bugetului alocat federatiilor pe care Internele vor sa puna mana, dar si parerea conducatorilor de federatii despre intentia MAI si despre adevaratele efecte ale acestui proiect. Unele daunatoare pentru sportul romanesc.
Cert este ca, iata, Guvernul Romaniei a decis sa mai amane proiectul lui Blaga si Berechet si sa analizeze propunerile acestora, urmand sa le discute intr-o sedinta ulterioara. Cand, in mod normal ar trebui sa le respinga.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.