Societatile care vor concesiona terenuri aflate in proprietatea publica sau privata a statului vor plati o redeventa cuprinsa intre 1% si 3% din valoarea profitului impozabil obtinut prin utilizarea terenului respectiv. Potrivit unui proiect de ordon
Societatile care vor concesiona terenuri aflate in proprietatea publica sau privata a statului vor plati o redeventa cuprinsa intre 1% si 3% din valoarea profitului impozabil obtinut prin utilizarea terenului respectiv. Potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta pentru accelerarea privatizarii societatilor comerciale, aflat in dezbatere publica, statul va stabili si o redeventa minima anuala, care va fi indexata cu indicele de inflatie in cazul in care cresterea preturilor de consum va depasi 10% intr-un an. Proiectul mentionat prevede ca redeventa poate fi stabilita si sub forma unui venit fix anual care va fi acordat concedentului (institutia care concesioneaza terenul) si care nu va depasi o suma calculata in urma aplicarii dobanzii de referinta a BNR la valoarea de circulatie a terenului. In acest moment, dobanda de referinta a bancii centrale este de 8,5%. Valoarea de circulatie a terenului va fi calculata in functie de zona in care este situat terenul, categoria localitatii, pozitia terenului fata de accesul la retelele de transport, accesul la utilitati, gradul de poluare cu reziduri solide, lichide sau gazoase si tipul de activitate pentru care este exploatat (productie, prestari servicii, executare lucrari).
Proiectul de ordonanta de urgenta a fost lansat in dezbatere publica pe 16 mai, chiar in ziua in care Comisia Europeana atragea atentie, in raportul de tara, asupra progresului lent al privatizarii in Romania si al numarului important de societati care se intorc la stat.
Potrivit documentului, numarul companiilor la care statul detine participatii a crescut de la 1.180, la jumatatea anului 2005, la 1.233 la inceputul acestui an, ca urmare a revenirii in proprietatea statului a unor firme privatizate. Nu a fost redus nici numarul firmelor la care Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului detine pachete minoritare, dintre care peste jumatate nu sunt atractive pentru privatizare, se mai spune in raport.
Cat priveste procesul de privatizare, proiectul citat prevede ca institutiile publice pot delega unor agenti de privatizare exercitiul anumitor drepturi si puteri in baza unui mandat. Acesti agenti vor fi alesi prin licitatie si nu vor avea dreptul la dividende sau alte drepturi de preferinta. In prezent, AVAS foloseste astfel de agenti pentru vanzarea pachetelor minoritare de actiuni pe piata de capital.
De asemenea, in cazul in care compania desemnata castigatoare in procesul de privatizare al unei societati, se retrage din cursa sau nu achita sumele asumate, AVAS va demara negocieri cu ofertantul clasat pe locul al doilea, insa numai daca acesta accepta pretul la care s-a facut adjudecarea de catre primul investitor. De asemenea, proiectul propune si modificarea procedurilor de stabilire a pretului de oferta propus la vanzarea societatilor comerciale si va introduce noi reguli de calcul aplicate in functie de numarul de actiuni detinute de stat si de situatia pe bursa a societatilor. Pretul de oferta, propus de stat in oferta de vanzare sau in prospectul de oferta publica, reprezinta pretul de pornire al licitatiei sau pretul inclus in ordinul de vanzare afisat pe piata, in cazul vanzarii prin licitatii electronice pe pietele de capital. In plus, se are in vedere dublarea limitei minime a actiunilor care pot fi vandute de stat prin licitatie electronica pe piata de capital, de la mai mult de 5% din capitalul social al unei societati comerciale ale carei actiuni sunt tranzactionate pe piata de capital - prevedere existenta in prezent - la mai mult de 10% din capitalul social. Tot in vederea accelerarii procesului de privatizare, proiectul mentionat prevede ca autoritatea competenta pentru protectia mediului va emite, in 10 zile de la depunerea documentatiei necesare de catre societatea comerciala, avizul de mediu pentru privatizare. Certificatele de obligatii bugetare vor fi emise in 30 de zile. Nerespectarea aceste termene de catre institutiile statului se sanctioneaza cu amenda intre 10000 si 5000 de lei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.