Arheologii din Peru au descoperit o mumie veche de o mie cinci sute de ani, care apartinea unei femei din civilizatia Moche. Ceea ce i-a uimit pe cercetatori a fost aspectul mormantului (plin de bijuterii si arme) si faptul ca aceasta era tatuata pe
Arheologii din Peru au descoperit o mumie veche de o mie cinci sute de ani, care apartinea unei femei din civilizatia Moche. Ceea ce i-a uimit pe cercetatori a fost aspectul mormantului (plin de bijuterii si arme) si faptul ca aceasta era tatuata pe tot corpul.
Se pare ca femeia, in mod cert un membru al familiei regale, a fost inmormantata cu o sclava adolescenta la picioare, care fusese sacrificata special cu acest prilej. Mormantul era plin de simboluri ale feminitatii, inclusiv bijuterii pretioase, ace de aur, alte obiecte batute cu pietre pretioase, precum si fuse cu fire de bumbac.
Pe langa aceste obiecte specifice femeilor, au fost descoperite insa si vesminte de razboi, platose de arama, sageti si 23 de aruncatoare de sulite, care nu au mai fost gasite in nici un alt mormant al unei femei Moche descoperit pana acum.
"De s-ar inmormanta o femeie cu arme? Este un mister care vom incerca sa-l elucidam. "se intreaba arheologul John Verano de la Universitatea Tulane, cel care a facut descoperirea. Avand in vedere cantitatea si gradul ciudat de prezervare al artefactelor, arheologii sunt de parere ca ar putea dura ani de zile pana cand misterul mumiei tatuate ar putea fi elucidat.
Civilizatia Moche
Arheologul de la UCLA, Christopher Donnan, care a mai lucrat cu astfel de morminte, a declarat ca astfel de artefacte regale descoperite aici a mai gasit si in alte morminte din Jequetepeque Valley, ceea ce inseamna ca a existat un contact intre familiile regale de pe domenii diferite.
Descoperirile de acum sugereaza ca Moche, ca si alte culturi sud-americane, au cimentat aliante intre orase sau tari cu ajutorul mariajelor.
Mumia tatuata a fost descoperita de arheologii peruani pe coasta peruana lka circa o ora distanta de orasul Trujillo.
Zona respectiva a fost ocupata de diverse grupuri, intre anii 2500 i.H, si pana in perioada coloniala spaniola, cand a fost abandonata.
Civilizatia Moche a prosperat in aceasta zona intre anii 100 si 700. La inceput, ei au fost agricultori si au reusit sa abata cursurile catorva rauri intr-o retea de canale de irigatie.
Ingropata cu sclava la picioare
O cultura sofisticata, Moche a ridicat pentru nobilii sai morti piramide uriase din caramizi de chirpici uscate in soare. Desi nu aveau o limba scrisa, ei au lasat marturii vaste despre viata lor prin desene amanuntite in care sunt reprezentati vanand, pescuind, luptandu-se, pedepsind, in timpul actelor sexuale sau bucurandu-se in cadrul unor ceremonii sofisticate.
Mumia a fost descoperita intr-o piramida denumita Huaca Cao Viejo, inalta de 30 de metri cu un diametru de 45 de metri. Constructia a fost realizata in cateva faze, generatii succesive intervenind in arhitectura sa, marind-o progresiv. Mumia dateaza din jurul anului 450 A.D. si a fost ingropata adanc, pentru a fi ferita de hoti sau diverse inundatii.
A fost mumificata cu grija excesiva, iar legaturile dovedesc cu certitudine statutul acesteia. Pentru a o putea scoate din piramida, arheologii au fost nevoiti sa indeparteze inainte scheletul sclavei care era intins la picioare.
"A fost un sacrificiu facut cu mare grija, si foarte bine prezervat. Fata sacrificata avea o franghie in jurul gatului - a fost strangulata pentru a fi alaturi de stapana sa. Se obisnuia atunci ca unii dintre servitori sa fie sacrificati in cadrul funeraliilor stapanilor, in timp ce altii se ofereau voluntari sa moara alaturi de patronii lor, ca sa-i poata insoti pe lumea cealalta.
Misterul persista
Opt oameni s-au chinuit sa scoata mumia din mormant pentru a o duce la cel mai apropiat laborator pentru analize.
Cu foarte mare grija, echipa a indepartat sute de metri de fasii de bumbac pentru a ajunge la corpul propriu-zis. Bucatile de panza indepartate au lasat sa iasa la iveala o femeie cam de 1,50 metri - media de inaltime a femeilor de atunci - avand o varsta in jur de 20 de ani,
Aparent, femeia era sanatoasa, nu avea semne de malnutritie sau alte deficiente similare, desi arheologii au descoperit ca avea probleme la un dinte (dar nu majore).
Dupa aspectul oaselor si al abdomenului, specialistii sunt de parere ca aceasta nascuse cel putin un copil.
Nedescoperind nici o cauza evidenta a mortii, expertii sunt de parere ca aceasta a murit "dupa toate probabilitatile din cauza unei boli infectioase, cum ar fi pneumonie sau bronsita, boli care nu lasa urme pe schelet".
Femeia era tatuata pe o mare parte din corp - pe brate, antebrate, pe picioare si pe glezne, iar la gat avea foarte multe coliere pretioase, din aur, turcoaz si quartz. Mai avea de asemenea ornamente de nas, cercei de aur in forma de cruce si patru coroane sau tiare, fiecare dintre ele avand simboluri si desene diferite.
In mormant s-au mai gasit si doua peruci inalte care proveneau din alte locuri - cel mai probabil Jequetepeque. Pentru ca acestea apartineau in general barbatilor - cel mai probabil ele simbolizau omagiile aduse printesei de catre un alt demnitar sau apartinusera sotului acesteia. (M. BICA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.