Singurul supravietuitor al comandoului care a organizat luarea de ostatici de la scoala din Beslan, din Osetia de Nord, in septembrie 2004, actiune soldata cu peste 300 de morti, majoritatea copii, este vinovat de acte de terorism si de alte fapte, a
Singurul supravietuitor al comandoului care a organizat luarea de ostatici de la scoala din Beslan, din Osetia de Nord, in septembrie 2004, actiune soldata cu peste 300 de morti, majoritatea copii, este vinovat de acte de terorism si de alte fapte, a declarat, ieri, un judecator al Curtii Supreme din Vladikavkaz, in Osetia de Nord, informeaza CNN. Conform informatiei transmise de agentia rusa Interfax, Nurpasi Kulaiev, un tamplar cecen, in varsta de 26 de ani, se face, de asemenea, vinovat, de luare de ostatici, folosirea armelor impotriva unor persoane neinarmate si atacarea ofiterilor de politie, a declarat judecatorul. "Kulayev a comis un act de terorism in scopul de a exercita presiuni asupra organelor de putere", a mai spus magistratul. Afirmatiile acestuia nu reprezinta un verdict final, dar indica faptul ca tanarul cecen ar putea fi gasit vinovat pentru atactul comis la scoala nr.1 din Beslan, noteaza CNN. Kulayev, care a fost capturat in viata la scurt timp de la carnagiul de la Beslan, a pretins in permanenta ca, desi a participat la atacul asupra scolii, nu a tras asupra copiilor. In timpul procesului, procurorii au cerut pedeapsa capitala pentru Kulayev, insa este greu de anticipat daca cecenul va fi executat, avand in vedere faptul ca Rusia a impus un moratoriu asupra pedepsei cu moartea in momentul in care s-a alaturat Consiliului Europei, in urma cu opt ani.
Lectura verdictului, care se va incheia cu anuntarea pedepsei, va dura mai multe zile.
Kulaiev este, potrivit autoritatilor ruse, singurul supravietuitor al comandoului terorist care in dimineata de 1 septembrie 2004 a atacat scoala din Beslan, luand ostatice 1.128 de persoane. Atacul s-a soldat cu moartea a 331 de persoane: 319 civili, dintre care 186 de copii, zece membri ai fortelor speciale rusesti si doi angajati ai Ministerului pentru Situatii de Urgenta. Autorii luarii de ostatici, revendicata de liderul radical cecen Samil Basaiev, cereau retragerea trupelor ruse din Cecenia. (D.E)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.