Presedintele american, George W. Bush, a interzis, luni, accesul pe teritoriul Statelor Unite sefului statului belarus, Aleksandr Luckasenko, precum si mai multor membri ai regimului de la Minsk, invocand comiterea unor fraude electorale, abuzuri in
Presedintele american, George W. Bush, a interzis, luni, accesul pe teritoriul Statelor Unite sefului statului belarus, Aleksandr Luckasenko, precum si mai multor membri ai regimului de la Minsk, invocand comiterea unor fraude electorale, abuzuri in ceea ce priveste situatia drepturilor omului si acte de coruptie, relateaza Reuters. Masura a fost adoptata pe fondul abuzurilor exercitate asupra membrilor opozitiei belaruse si dupa ce presedintele Aleksandr Lukasenko a castigat un nou mandat in fruntea tarii, la scrutinul din 19 martie. "Am stabilit ca este in interesul Statelor Unite sa adoptam toate masurile posibile pentru a suspenda intrarea pe teritoriul Statelor Unite a membrilor guvernului lui Aleksandr Lukasenko precum si a altora", a explicat Bush. Potrivit liderului de la Casa Alba, aceste masuri au in vedere persoanele implicate in actiuni care "submineaza sau aduc atingere grava institutiilor democratice sau care se opun tranzitiei la democratie in Belarus". Decizia Washingtonului intervine in contextul in care administratia Bush l-a descris, in repetate randuri pe Lukasenko, aflat la conducerea regimului de la Minsk in ultimii 12 ani, drept "ultimul dictator din Europa". Anuntul Casei Albe apare la doar cateva ore dupa ce Uniunea Europeana a avertizat ca intentioneaza sa blocheze conturile presedintelui Lukasenko si a peste 30 de oficiali cu rang inalt din cadrul regimului de la Minsk, de asemenea ca reactie la neregulile inregistrate in scrutinul din martie si la incarcerarea liderului opozitiei din Belarus. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.