Presedintele american, George W. Bush, si-a anuntat, luni, decizia de a detasa 6000 de militari ai Garzii Nationale la granita dintre Statele Unite si Mexic, adaugand insa ca milioanelor de imigranti ilegali de pe teritoriul SUA ar trebui sa le fie a
Presedintele american, George W. Bush, si-a anuntat, luni, decizia de a detasa 6000 de militari ai Garzii Nationale la granita dintre Statele Unite si Mexic, adaugand insa ca milioanelor de imigranti ilegali de pe teritoriul SUA ar trebui sa le fie acordata sansa de a intra in legalitate, relateaza Reuters. Bush a insistat asupra acordarii unui permis de munca temporar pentru imigrantii ilegali, care ar facilita obtinerea de catre acestia a cetateniei americane, cu trei conditii: acestia trebuie sa plateasca taxe, sa invete limba engleza si sa faca dovada unui loc de munca. El a exclus deportarea in masa a celor aproximativ 12 milioane de imigranti ilegal aflati in prezent pe teritoriul Statelor Unite. Pentru stoparea practicii imigrarii ilegale dinspre Mexic, aproape 6000 de militari ai Garzii Nationale vor acorda sprijin Politiei de Frontiera, alaturandu-se actiunilor de supraveghere, analiza de informatii si construirii de noi drumuri de patrulare. Ei nu vor desfasura, totusi, misiuni de patrulare, desi vor avea armament in dotare. Trupele Garzii Nationale vor fi masate la granita americano-mexicana la inceputul lunii iunie, efectivele urmand a fi mentinute la frontiera timp de un an. Numarul militarilor va fi redus pe masura ce Politia de Frontiera isi va majora efectivul, de la 12.000 de agenti, in prezent, la 18.000, pana la finele anului 2008.Costul estimat pentru intregul proiect, extins pe doi ani, este de 1,9 miliarde de dolari. Conform declaratiilor unor oficiali de la Casa Alba, banii respectivi vor proveni dintr-o realocare de fonduri din bugetul Armatei, stipulata intr-un plan de cheltuieli urgente negociat de Congres. Presedintele comisiei juridice din Senat, senatorul de Pennsylvania Arlene Specter, a precizat ca trebuie stabilite cu atentie atributiile Garzii Nationale, spre a evita implicarea acestor trupe in activitati care nu intra in sfera lor de activitate. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.