Pensionarii au anuntat ca vor participa la mitingul din 24 mai - organizat de Cartel ALFA, BNS si CSDR, pentru a cere in principal majorarea valorii punctului de pensie la cel putin 45% din salariul mediu brut si eliminarea categoriilor de privilegia
Pensionarii au anuntat ca vor participa la mitingul din 24 mai - organizat de Cartel ALFA, BNS si CSDR, pentru a cere in principal majorarea valorii punctului de pensie la cel putin 45% din salariul mediu brut si eliminarea categoriilor de privilegiati din sistemul public de pensii. Liviu Damian, presedintele Aliantei Pensionarilor, spune ca pensiile variaza de la 500.000 lei vechi, la 148.000.000, pensia maxima fiind de 290 de ori mai mare decat cea mai mica astfel de prestatie platita unui pensionar. "Nimeni nu a contribuit de 290 de ori mai mult la sistemul de pensii, ca sa merite mai mult", a completat, la randul sau, Bogdan Hossu, presedintele Cartelului ALFA. Pensionarii vor mai cere si ca o parte din veniturile care vor fi obtinute din privatizari sa fie distribuite la bugetul de asigurari sociale, pentru pensii. Potrivit lui Damian, despre 80% din banii proveniti din privatizari nu se mai stie nimic. Acesta a mai aratat ca, valoarea cosului minim de consum pentru luna mai calculata conform modului de calcul al Institutului National de Statistica este 4.306.502 lei vechi, iar din calculul facut de Alianta Pensionarilor a rezultat ca valoarea acestuia ar fi cu cel putin doua milioane de lei vechi mai mare. Potrivit Aliantei Pensionarilor, suma minima necesara unui pensionar din Romania este de 6.391.000 lei vechi, cea mai mare parte fiind alocata serviciilor (2.725.000 lei vechi). Cei mai putini bani in calcularea valorii cosului minim au fost destinati produselor nealimentare (750.000 de lei vechi), insa in aceasta categorie nu au fost incluse costurile de maxima necesitate. Asigurarea fondurilor pentru medicamente compensate si gratuite pe tot parcursul lunii, la toate farmaciile din tara, reprezinta o alta cerere a pensionarilor, ei solicitand si ca spitalizarile, investigatiile si serviciile medicale sa fie gratuite pentru toate categoriile de pensionari, fara discriminare. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.