Familia Regala este nemultumita de ritmul procesului de retrocedare a domeniului Peles, avocatul Casei Regale, Adrian Vasiliu, considerand ca Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) "franeaza in mod voit retrocedarea". "Ministerul Culturii si Cultelor
Familia Regala este nemultumita de ritmul procesului de retrocedare a domeniului Peles, avocatul Casei Regale, Adrian Vasiliu, considerand ca Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) "franeaza in mod voit retrocedarea". "Ministerul Culturii si Cultelor declara ca vrea sa restituie proprietatile Familiei Regale, dar procedurile se tot amana, din motive mai putin serioase. Se gasesc tot felul de obiectii. Se leaga de elemente neesentiale, vor tot felul de expertize. Realitatea este ca acestea sunt tertipuri pentru a amana retrocedarea", a declarat, citat de Mediafax, Adrian Vasiliu. Avocatul Familiei Regale a precizat ca nu este multumit de modul in care se deruleaza negocierile cu MCC, cu atat mai mult cu cat reprezentantii Casei Regale "au fost foarte cooperanti". "Nu sunt multumit de modul in care merg negocierile in cazul procesului de retrocedare. Noi am fost foarte cooperanti, am dat dovada de suplete, autoritatile nu. Desi autoritatile in frunte cu Guvernul au spus ca retrocedarea se va face, autoritatile subordonate nu respecta deciziile guvernamentale si franeaza procesul de retrocedare", a subliniat Vasiliu. Acesta a mai aratat ca pentru retrocedarea Pelesului si a Pelisorului, a Complexului Ceramica si a Complexului Stavilari au fost date mai multe termene, insa nu s-au respectat. "Ne-au fost date mai multe termene posibile la care s-ar putea face retrocedarea, dar nu au fost respectate. Jurnalistii nu ar trebui sa se lase inselati de autoritatile statului, care spun ca retrocedarea se va face cat mai repede, pentru ca se franeaza in mod voit retrocedarea. Nu pot sa respinga acest lucru, dar il franeaza, vor sa vada ce se mai intampla pe plan politic, ceea ce nu este normal in cazul unei proprietati care trebuie restituita potrivit legii", a explicat Adrian Vasiliu.
Negocieri mai avansate pentru Complexul Ceramica
Avocatul a spus ca prima proprietate a familiei regale care ar putea fi retrocedata este Complexul Ceramica, caz in care negocierile cu MCC sunt mai avansate. "Ar trebui ca in aceasta luna sa se retrocedeze Complexul Ceramica, unde negocierile sunt mai avansate", a spus Adrian Vasiliu. In ceea ce priveste Castelul Peles, Vasiliu a precizat ca acesta isi va mentine destinatia de muzeu, la fel ca pana in prezent, iar in conditiile in care statul roman va dori, il va putea rascumpara. "Familia Regala si-a manifestat intotdeauna intentia de a mentine destinatia de muzeu a Castelului Peles. In masura in care statul roman isi va manifesta dorinta de a rascumpara, are drept de preemtiune. Temerea inoculata de unii nationalisti ca Pelesul va ajunge sa fie vandut unora sau altora este o prostie. Regele nu are intentia sa vanda Pelesul altcuiva decat statului roman", a mai declarat avocatul.
Avocatul Casei Regale a precizat ca, in cazul in care negocierile vor fi tergiversate si Regele Mihai nu-si va primi proprietatile, actele normative in vigoare permit si declansarea unor procese. "Legea permite si procese, dar sper sa nu ajungem la un asemenea litigiu, care ar fi daunator pentru imaginea Romaniei", a adaugat Adrian Vasiliu.
Pozitia ministrului Culturii
De cealalta parte, ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, sustine ca decizia de retrocedare nu se poate da decat in momentul in care "toata documentatia" va fi completa. "Decizia de retrocedare nu se poate face decat cand sunt realizate toate documentele si actele doveditoare in formula legiuitorului. Daca nu vom avea dosarul complet, decizia nu va trece. Ne-am asumat retrocedarea si o vom face, dar depinde de cat de repede se vor misca ei sa completeze documentatia", a declarat Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor. La modul concret, spune Iorgulescu, "ei nu au facut, printre altele, autentificarile actelor respective". "Sunt probleme de natura formala, care insa ma impiedica sa dau o decizie definitiva. Nu este vorba despre o tranzactie. Este vorba de a ne pune la dispozitie documentatia completa. Noi nu contestam calitatea lor. Mingea nu este in terenul nostru, ci la avocatii Casei Regale si a celor abilitati sa faca decizia, adica administratorii de la Sinaia, in special directorul Muzeului Peles", a precizat Adrian Iorgulescu.
Ministrul Culturii nu este de acord ca domeniul Peles sa fie retrocedat "pe bucati". "Nu sunt de parere ca retrocedarea trebuie facuta pe bucati. Ei ne-au solicitat sa retrocedam intai Ceramica, eu consider ca ar fi bine sa le retrocedam pe toate odata", a mai spus Iorgulescu.
Termen nerespectat
Dupa cum se stie, purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, anunta la inceputul lunii februarie ca in termen de o luna, Ministerul Culturii si Cultelor va semna actele de retrocedare pentru domeniul Peles. Anuntul a venit dupa ce Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor, a prezentat un memorandum in Guvern privind retrocedarea Castelelor Peles si Pelisor si a Complexelor Ceramica si Stavilari. Numai ca, pana in prezent, MCC nu a incheiat negocierile pentru nici una dintre proprietatile Regelui Mihai.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.