Maine Comisia Europeana va citi in cadrul Parlamentului European raportul de monitorizare al Bulgariei si Romaniei. Documentul este asteptat cu emotii de cele doua state pentru ca CE urmeaza sa faca recomandarea in privinta datei aderarii lor la UE.<
Maine Comisia Europeana va citi in cadrul Parlamentului European raportul de monitorizare al Bulgariei si Romaniei. Documentul este asteptat cu emotii de cele doua state pentru ca CE urmeaza sa faca recomandarea in privinta datei aderarii lor la UE.
In legatura cu recomandarea Comisiei Europene exista mai multe variante, care au circulat in ultima saptamana atat in presa romaneasca, cat si in cea straina.
Una dintre ele ar fi recomandarea de amanare a aderarii pana in 2008, aceasta fiind o varianta pe care nu ne-o dorim si pe care este foarte putin probabil sa o avem in acest moment. A doua varianta, si cea mai probabila, este amanarea luarii unei decizii in sensul ca stabilirea datei de aderare va fi facuta intr-un alt raport, probabil in luna septembrie conform spuselor lui Leonard Orban, secretar de stat in MIE.
Aceasta este varianta care s-a vehiculat cel mai mult in ultima vreme, informatii de acest gen aparand in cotidianul Financial Times si pe agentia Reuters.
O a treia varianta este recomandarea de aderare, in care Comisia va cere ca cele doua state sa adere la 1 ianuarie 2007, aceasta fiind varianta cea mai optimista, dar totusi putin probabila daca tinem seama de ultimele semnale din zona de decizie europeana.Dar oricare va fi recomandarea in privinta datei aderarii, cert este ca cele doua rapoarte vor fi neutre, neiinfluentate politic si vor evidentia progresele celor doua state. Insa documentele vor prezenta si capitolele deficitare din punctul de vedere ale criteriilor acquis-ului comunitar, stabilite la Copenhaga in 1993. Chiar daca in ultima vreme declaratiile oficialilor europeni ne-au dat sperante, reliefand progresele romanilor mai ales in capitolul Justitie si Afaceri Interne si lupta impotriva coruptiei, sunt totusi domenii catalogate ca zone de ingrijorare maxima, notate cu binecunoscutele stegulete rosii. Cert este ca am reusit cel putin pentru domeniile Justitie si lupta importiva coruptiei la nivel inalt sa ne situam deasupra Bulgariei, chiar daca au fost perioade cand situatia era inversa, de exemplu bulgarii au incheiat negocierile de aderare cu sase luni mai devreme decat noi.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.