Sute de arme de foc, munitie si explozivi, au fost confiscate de Politie in primele patru luni ale anului, interval in care s-a inregistrat o crestere semnificativa a infractiunilor la regimul armelor si munitiilor, fata de perioada similara a anului
Sute de arme de foc, munitie si explozivi, au fost confiscate de Politie in primele patru luni ale anului, interval in care s-a inregistrat o crestere semnificativa a infractiunilor la regimul armelor si munitiilor, fata de perioada similara a anului 2005. Potrivit Inspectoratului General al Politiei Romane, in urma activitatilor desfasurate de cei 271 de politisti specialisti, au fost confiscate 611 arme de foc, 11.003 bucati de munitie, 8770 de kilograme de explozivi, 3530 de metri liniari de fitil detonant, 19.120 de capse de initiere, 634,2 kilograme de substante toxice, 121 de kilograme de mercur si peste 754 de kilograme de produse de uz fitosanitar. Comparativ cu perioada similara a anului precedent, s-a inregistrat o crestere cu aproape 72 la suta a numarului infractiunilor la regimul armelor si munitiilor si cu 22 la suta la Legea privind fondul cinegetic si protectia vanatului.
Mai multe permise si autorizatii
Pe de alta parte, in primele patru luni ale anului, au fost eliberate 1686 de permise de arma (cu 88 la suta mai mult decat anul trecut), 3526 de autorizatii pentru procurarea de arme si munitii la persoane fizice (mai mult cu 50 la suta), 267 de autorizatii de transfer explozivi (mai mult cu peste 18 la suta) si au fost avizate 55 de licente de import armament si munitii (cu peste 62 la suta mai mult decat in primele patru luni ale anului 2005). De asemenea, au fost autorizate 198 de persoane juridice pentru efectuarea de operatiuni cu arme si munitii (crestere de 111 la suta), precum si 336 de persoane fizice si juridice pentru desfasurarea de activitati cu materiale explozive (in crestere cu 56 la suta).
Modificari legislative
Inspectoratul General al Politiei Romane mai precizeaza ca specialistii Directiei Arme, Explozivi si Substante Toxice au realizat si promovat, in vederea completarii si modernizarii cadrului legislativ de prevenire si combatere a infractionalitatii pe linia armelor si munitiilor, anteproiectul de act normativ privind modificarea si completarea Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor si munitiilor. In acelasi context, a fost elaborat anteproiectul de act normativ privind uzul de arma si modificarea si completarea Legii 218/2002 privind organizarea si functionarea Politiei Romane. In acelasi timp, ca urmare a an-gajamentelor asumate de Romania in procesul de aliniere la legislatia europeana, a fost elaborat anteproiectul de lege privind regimul articolelor pirotehnice, care stabileste un regim mai strict al comercializarii si folosirii acestor articole, astfel incat sa se asigure prevenirea si combaterea accidentelor si distrugerilor de bunuri. Acesta a fost inaintat la Directia Generala Reglementari Juridice si Contencios din Ministerul Administratiei si Internelor pentru consultare si dezbatere in cadrul grupului de lucru stabilit si promovarea acestuia spre adoptare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.