Presedintele UDMR, Marko Bela, este ingrijorat de lipsa unor obiective comune ale coalitiei care sa-i asigure coeziunea. "Nu avem deziderate care sa actioneze ca astfel de forte, cu o singura exceptie, integrarea in UE. Coalitia este tinuta impreuna
Presedintele UDMR, Marko Bela, este ingrijorat de lipsa unor obiective comune ale coalitiei care sa-i asigure coeziunea. "Nu avem deziderate care sa actioneze ca astfel de forte, cu o singura exceptie, integrarea in UE. Coalitia este tinuta impreuna de acest singur deziderat" a declarat Marko Bela la Cluj-Napoca. Vicepremierul a apreciat ca programul de guvernare si-a pierdut calitatea de liant al coalitiei, fapt pentru care PNL, PD, PC si UDMR trebuie sa identifice o noua motivatie dupa 1 ianuarie 2007 pentru a guverna impreuna. "Trebuie sa gasim punctele comune noua, care ne apropie si care ne deosebesc de opozitie, iar acestea sunt politica sociala, politica economica, cea financiara, reforma invatamantului, a sanatatii, o strategie coerenta de dezvoltare a infrastructurii" a spus liderul UDMR. El a evitat sa indice un principal vinovat pentru divergentele din coalitia de guvernamant. "Nu premierul este de vina pentru nefunctionarea coalitiei. Partidele sunt de vina. De fapt, cu totii avem vina noastra, fiecare in procentajul in care este prezent in coalitie" a apreciat Marko.
Pesimismul sau este temperat insa de convingerea ca Executivul va supravietui motiunii de cenzura a PSD datorita faptului ca partidele din arcul guvernamental vor fi solidare in aceasta chestiune. Daca totusi un partid de la putere va vota pentru caderea guvernului Tariceanu, acest lucru va fi anuntat din timp cu motivatia de rigoare. Aceasta varianta este insa improbabila: "Oricat de tulburi ar fi apele in Parlament, nimeni nu se joaca cu motiunile de cenzura si cu caderea Guvernului. Nu cred ca cineva din coalitie, in 2006, in mod responsabil, ar putea sa isi permita sa creeze o situatie de criza in ceea ce priveste stabilitatea politica. Tot timpul se fac speculatii. Dar speculatiile privind o eventuala sustinere a motiunii de catre PD sunt de prisos, in conditiile in care avem o clasa politica responsabila si partide responsabile" a declarat presedintele UDMR.
Daca soarta coalitiei este o preocupare pe termen lung, viitorul imediat il ingrijoreaza pe Marko din cauza preconizatei intelegeri dintre partidele din opozitie. Vicepremierul considera ca nici un partid nu ar trebui sa riste scoaterea din izolare a PRM, cu atat mai putin social-democratii. "PSD are probleme interne, in ceea ce priveste transformarea sa intr-o formatiune europeana, moderna, social-democrata. O aliere cu PRM in mod obligatoriu ar intari curentele antieuropene, nationaliste si ultranationaliste care mai exista in PSD. Exista astfel de curente in acest partid".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.