Ion Iliescu (foto) si Emil Constantinescu s-au contrazis pe tema lustratiei, sambata, in cadrul unei conferinte organizata de Institutul pentru Cercetari Politice din cadrul Universitatii Bucuresti. Emil Constantinescu a spus ca desi au pareri comple
Ion Iliescu (foto) si Emil Constantinescu s-au contrazis pe tema lustratiei, sambata, in cadrul unei conferinte organizata de Institutul pentru Cercetari Politice din cadrul Universitatii Bucuresti. Emil Constantinescu a spus ca desi au pareri complet opuse, in cele mai dificile momente ale mandatului sau de presedinte -mineriade, razboiul din Kosovo si survolul teritoriului romanesc de catre avioanele americane - l-a consultat direct pe Ion Iliescu si au gasit impreuna solutii. "Am demonstrat, in cadrul dezbaterilor publice, ca pareri complet opuse pot fi expuse, urmand ca cei care audiaza, cerceteaza, sa hotarasca", a spus Constantinescu, citat de Rompres. Tensiunea a intervenit in dialogul dintre cei doi in momentul in care Ion Iliescu a afirmat ca Emil Constantinescu a ocupat o functie in comitetul de partid al Universitatii Bucuresti in perioada regimului comunist, iar Zoe Petre a fost secretar in aceeasi structura a PCR. Liderul pesedist a explicat ca "lustratia este un principiu anticonstitutional, nedemocratic si stalinist", s-a declarat impotriva culpabilizarii colective si a precizat ca "raspunderea trebuie stabilita de instante, judecatori si nu o sectie de cadre care, acum, se cheama CNSAS". Constantinescu a replicat ca la 16 ani dupa Revolutie lustratia trebuie sa fie un principiu al moralitatii.
El a spus ca este vorba despre o problema care nu poate fi solutionata prin largirea categoriilor de persoane - ajungandu-se, in acest fel, doar la rezultate ridicole. In opinia lui Constantinescu, trebuie facuta o diferenta si anume, lustratia sa se refere doar la nomenclatura comunista, nu si la persoane care au ocupat functii in esalonul doi in PCR. Constantinescu a afirmat ca, la ora actuala, elitele nu au incredere in legi si asteapta un lider, ca sa rezolve toate problemele tarii. In acelasi context, fostul sef al statului a afirmat ca elitele poarta vina "becalizarii" Romaniei, deoarece "au fascinatia badaranului, vazut ca adevarata sursa de conducere". Potrivit lui Constantinescu, "cel care l-a creat pe Gigi Becali", analistul politic Dan Pavel, "a ratat proiectul politic" in cele din urma. "Pericolul cel mai mare este populismul care trece de la Gigi Becali, la Corneliu Vadim Tudor si la Traian Basescu, dar nimeni nu pune degetul pe rana pentru a arata ca principalul vinovat este elita intelectuala", a mai spus Constantinescu. (V.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.