Cancelarul german, Angela Merkel, a avertizat, intr-un discurs tinut in fata Parlamentului german, ca Uniunea Europeana este pe cale sa-si piarda relevanta in ochii propriilor cetateni, in cazul in care nu-si gaseste justificari suplimentare pentru p
Cancelarul german, Angela Merkel, a avertizat, intr-un discurs tinut in fata Parlamentului german, ca Uniunea Europeana este pe cale sa-si piarda relevanta in ochii propriilor cetateni, in cazul in care nu-si gaseste justificari suplimentare pentru propria existenta.
In opinia sa, citata de BBC, liderii europeni trebuie sa faca o prioritate din transformarea UE intr-un spatiu economic competitiv. Discursul Angelei Merkel, sublinia BBC, a fost, in esenta, unul pro-european. Ea a subliniat importanta institutiilor comunitare, dar a reprezentat si un avertisment referitor la starea actuala a Uniunii. Merkel a recunoscut ca Uniunea Europeana a fost instrumentul care a generat o perioada fara precedent de pace si prosperitate.
"Acesta a fost, insa, trecutul, a spus ea. Acum, cetatenii europeni au indoieli ca organizatia este capabila sa raspunda provocarilor viitorului. Avem de-a face cu somaj si crestere economica lenta". Cancelarul german crede ca Uniunea Europeana trebuie sa arate acum ca este capabila sa fie un actor politic de prim rang, intr-o lume a competitiei globale, ceea ce, in practica, ar insemna o crestere a competitivitatii si reducerea considerabila a birocratiei.
Merkel crede ca un sfert dintre regulile si regulamentele Uniunii ar trebui abandonate. Toate aceste remarci, comenta BBC, survin dupa ce, la sfarsitul saptamanii trecute, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a adresat statelor membre un apel sa se puna de acord, pana in 2009, asupra unui nou cadru institutional european. Si Angela Merkel a subliniat insistent ideea conform careia UE are nevoie disperata de o Constitutie si a promis ca presedintia germana a Uniunii, din prima jumatate a anului viitor, va depune eforturi in vederea rezolvarii acestei probleme.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.