Mii de credinciosi au participat sambata la o procesiune la Roma care a comemorat 25 de ani de la tentativa de asasinare a fostului papa Ioan Paul al II-lea, relateaza agentiile de presa straine, citate de Rompres. Condusi de cardinalul indian Ivan D
Mii de credinciosi au participat sambata la o procesiune la Roma care a comemorat 25 de ani de la tentativa de asasinare a fostului papa Ioan Paul al II-lea, relateaza agentiile de presa straine, citate de Rompres. Condusi de cardinalul indian Ivan Dias, arhiepiscop de Bombay, crediciosii au intampinat in fata Castelului San Angelo, pe malul Tibrului, nu departe de Vatican, o statuie a Fecioarei din sanctuarul portughez Fatima, adusa cu un elicopter. Ioan Paul al II-lea a atribuit supravietuirea sa in atentat protectiei Fecioarei de la Fatima. In sanctuarul Fatima din Portugalia, peste 400.000 de pelerini au participat sambata la o ceremonie religioasa pentru a comemora atentatul si miracolul cand Sfanta Fecioara li s-a aratat unor trei tineri pastori portughezi in 1917, potrivit Bisericii Romano-Catolice. La Roma, procesiunea a purtat statuia Fecioarei pana in Piata San Pietro Ea a fost dusa in interiorul bazilicii, unde cardinalul italian Camillo Ruini a celebrat o mesa.
Ziua fatidica
La 13 mai 1981, cu putin timp inainte de a-si incepe slujba saptamanala din Piata Sf. Petru din Roma, Papa Ioan Paul al II-lea a fost impuscat si ranit grav, in timp ce trecea prin piata plina de oameni cu papamobilul. Agresorul, criminalul turc in varsta de 23 de ani, Mehmet Ali Agca, a tras atunci patru focuri, dintre care unul l-a lovit pe Suveranul Pontif in abdomen, iar un altul l-a lovit pe Papa in mana stanga. Din fericire, organele vitale nu au fost atinse. Al treilea glont a lovit-o pe Ann Odre de 60 ani in piept, ranind-o grav, iar al patrulea a lovit-o in brat pe jamaicana de 21 de ani Rose Hill. Cei aflati in piata au reusit intr-un final sa-i smulga arma lui Agca din maini si l-au retinut pana in momentul arestarii sale. Papa a fost transportat de urgenta cu ambulanta la Spitalul Gemelli din Roma, unde a trecut printr-o operatie ce a durat peste cinci ore, starea sa fiind critica, dar stabila. La doar patru zile dupa ce a fost impuscat, Papa a decis sa-l ierte pe cel care a vrut sa-l omoare, si si-a facut intentia publica, chiar de pe patul sau de spital. Suveranul Pontif a stat trei saptamani in spital, si a fost externat numai dupa ce s-a recuperat in totalitate in urma ranilor suferite.
La 13 mai 2000, la comemorarea 19 ani de la tentativa de asasinat, Papa a vizitat localitatea Fatima din Portugalia. In aceeasi zi a fost dezvaluit al treilea secret de la Fatima, de catre secretarul de stat al Vaticanului, Angelo Sodano. (Secretele de la Fatima sunt trei mesaje despre care biserica catolica spune ca Fecioara Maria le-a transmis la trei trei copii de cioban portughezi, intr-o aparitie din anul 1917. Se presupune ca primul mesaj a prezis cel de-al II-lea razboi mondial, al doilea, ascensiunea (si decaderea) Uniunii Sovietice, iar al treilea reprezenta inca, in 1985, un secret al Vaticanului, pe care nu dorea sa-l faca public. In 2000, Sodano a descris ultimul secret ca fiind o "viziune profetica" in care "un episcop imbracat in alb cade la pamant, aparent mort, dupa ce s-a tras in el cu arma."
Vaticanul a interpretat ca aceasta predictie se refera la tentativa de asasinat asupra lui Ioan Paul al II-lea. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.