Conservare si/sau restaurare
Universitatea de Arta si Design Cluj-Napoca (UAD) organizeaza, in perioada 4-15 mai, manifestarea "Conservare-Restaurare - abordari contemporane", care cuprinde o expozitie de prezentare a activitatii sectiei de Conservare-Restaurare din cadrul universitatii, precum si un atelier sustinut de cercetatorii Institutului National de Optoelectronica din Bucuresti. Expozitia, deschisa la Galeria Casei Matei, este prima de acest gen intr-o galerie de arta clujeana, dupa patru ani de cand sectia de Conservare-Restaurare functioneaza independent in cadrul UAD. In perioada 15.10.2005-15.01.2006, in cadrul proiectului "Euro-profesionalizare si Asigurarea Calitatii in Conservare-Restaurare", finantat prin programul comunitar Leonardo da Vinci, zece studenti ai UAD au participat in Italia, la Academia ABADIR San Martino delle Scalle din Palermo, la un stagiu de pregatire si formare profesionala in domeniul conservarii-restaurarii. Experienta si rezultatele se regasesc in expozitia de la Casa Matei si in lucrarile de conservare-restaurare realizate de studentii UAD, sub indrumarea lect. univ. Theo Muresan (specialist restaurator atestat al Ministerului Culturii si Cultelor din 2005), in nordul Bucovinei. Atelierul aferent expozitiei s-a derulat in perioada 10-11 mai, adresandu-se deopotriva studentilor cat si profesionistilor din domeniu. In contextul dezvoltarii unei scoli de conservare-restaurare de nivel european, UAD Cluj-Napoca participa, incepand din octombrie 2005, la proiectul de cercetare de excelenta "Cyber muzeu al universitatilor de arta din Romania - EMART" in parteneriat cu prestigioase institutii de profil din tara printre care se numara si Institutul National de Optoelectronica din Bucuresti, care urmareste arhivarea colectiilor scolilor de arta din Romania in vederea crearii unor conditii optime de conservare si valorificare a unui patrimoniu important pentru istoria artei romanesti. (L.D.)
Poarta intr-un parc vienez
In parcul Laaer Wald din Viena a fost amplasata o poarta maramureseana sculptata din lemnul unui stejar batran de cateva sute de ani, anunta Compress. Poarta este un dar din partea judetului Maramures si le ofera vizitatorilor o mostra a civilizatiei rurale din nordul Romaniei. Inaugurarea s-a desfasurat sub patronajul Ambasadei Romane la Viena si a Municipalitatii vieneze. Cu acest prilej, publicul s-a bucurat atat de un program cultural, cat si de bucate si vinuri romanesti. (L.I.)
Conceptul de arta la TNB
In seria Conferintelor Teatrului National Bucuresti (TNB) de la Sala Atelier, maine (14 mai), orele 11.00, va fi invitat criticul si istoricul de arta Pavel Susara (foto) care va vorbi despre "Conceptul de arta contemporana". Cercetator la Academia Romana, Institutul de Istoria Artei "G. Oprescu", expert in arta romaneasca, muzeolog, Pavel Susara este absolvent al facultatii de Istoria si Teoria Artei a Institutului de Arte Plastice "N. Grigorescu" Bucuresti. Membru al Uniunii Artistilor Plastici si al Uniunii Scriitorilor din Romania. Membru al Asociatiei Internationale a Criticilor de Arta. Scrie saptamanal, in "Romania literara", preponderent despre arta romaneasca, dar si despre subiecte de arta universala. Carti publicate: literatura - "Regula jocului", poezie, premiul Uniunii Scriitorilor; "Veto"; "Urmuz"; "Tetraktys"; "Opt povesti adevarate cu fiinte minunate", poezie pentru copii, premiul Uniunii Scriitorilor; "Sinuciderea se amana", proza. Carti despre arta - "Corneliu Baba, album monografic", editura Parkstone, Londra - Paris, Premiul A.E.R. (L.D.)