Cu 2,8 miliarde lei a fost prejudiciata de catre un recidivist Romexterra Bank- Sucursala Cluj-Napoca in urma derularii unor importuri cu 50 de tone carne de vita. Ofiterii Serviciului de Investigare a Fraudelor din IJP Cluj au inceput deja urmarirea

Cu 2,8 miliarde lei a fost prejudiciata de catre un recidivist Romexterra Bank- Sucursala Cluj-Napoca in urma derularii unor importuri cu 50 de tone carne de vita. Ofiterii Serviciului de Investigare a Fraudelor din IJP Cluj au inceput deja urmarirea penala impotriva lui Pavel Chira, 55 de ani, aflat in prezent in penitenciar, unde executa o condamnare dintr-un alt dosar.
Potrivit Politiei Romane, documentand activitatea infractionala a barbatului, oamenii legii au reusit sa probeze o inselaciune savarsita in decembrie 2005. In urma verificarilor s-a stabilit ca la sfarsitul anului trecut, Chira, in varsta de 55 de ani, in calitate de asociat si administrator la SC "Diafan Com"SRL, din Cluj-Napoca, a indus in eroare reprezentantii Romexterra Bank - Sucursala Cluj-Napoca. Acesta s-a prezentat la sediul acestei unitati, unde a solicitat functionarilor documentele originale aferente a doua importuri de carne vita in sistem INCASSO, care fusesera expediate de o firma din Danemarca. Pentru a obtine aceste acte, ne-au precizat anchetatorii, cel in cauza a motivat ca ii sunt necesare pentru realizarea unei inspectii de calitate a marfurilor. La prima vedere, totul parea in regula, atata vreme cat prin sistemul INCASSO, Chira, in calitate de importator, avea posibilitatea sa verifice documentele trimise de exportator, inainte de a efectua plata lor. Exportatorul, in acest caz firma din Danemarca, in conformitate cu conditiile contractuale, a initiat operatiunea prin depunerea la banca a documentelor comerciale, insotindu-le de instructiuni clare privind modul de eliberare a documentelor catre importator (contra acceptarii/platii/altor conditii).

Teapa "ca la carte"

Mai multe banci ofera astfel de servicii pentru derularea diverselor activitati comerciale. Daca exista o relatie buna si de durata cu partenerul de afaceri si nu considerati ca este necesar sa apelati la o modalitate de plata care sa va securizeze tranzactiile comerciale, puteti apela la un instrument simplu de plata: INCASSO. La aceasta varianta a apelat si Pavel Chira, insa barbatul avea cu totul alt plan. El a reusit sa convinga functionarii de la banca sa-i dea documentele si s-a angajat in scris ca va returna intreg setul de acte imediat dupa inspectia marfurilor, urmand sa efectueze plata externa. In realitate, insa, recidivistul nu a realizat inspectia calitativa a carnii de vita, din contra, Chira a efectuat vama pentru cele 50 tone carne trimise de partenerul extern. Mai mult decat atat, marfa a fost livrata catre SC "Berindeana" SRL Cluj-Napoca, o societate comerciala de la care barbatul incasase in avans 3,6 miliarde lei, in luna septembrie 2005.
Banii luati ca avans au fost folositi in alte scopuri, printre care si plata altor cheltuieli curente ale SC "Diafan Com" SRL. In acest mod, Pavel Chira nu a efectuat plata catre furnizorul extern. In baza conventiilor bancare internationale, spun anchetatorii, sucursala Romexterra din Cluj-Napoca a fost nevoita sa achite marfa catre firma din Danemarca, in locul lui Chira. Astfel in patrimoniul bancii s-a creat un prejudiciu de 101.007 dolari (echivalentul a 2,8 miliarde lei vechi). Romexterra Bank a anuntat ca l-a actionat in judecata pe Pavel Chira si asteapta solutionarea legala a cauzei.
Politistii continua cercetarile, cu faptuitorul in stare de detentie, acesta fiind condamnat definitiv intr-o alta cauza, si incearca sa identifice modalitatile prin care se poate recupera paguba.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.