Casa Christie's din New York scoate la licitatie, saptamana viitoare, o vioara Stradivarius care, in opinia specialistilor, va fi vanduta cu peste doua milioane de dolari, un record in materie de instrumente muzicale, transmite Reuters. Vioara, cunoscuta sub numele de Hammer (ciocan), va fi scoasa la licitatie saptamana viitoare, pe 16 mai. Instrumentul a fost realizat de Antonio Stradivari in 1707 la Cremona, Italia, iar specialistii casei Christie's l-au estimat la un pret intre 1,5 si 2,5 milioane de dolari. Pana in prezent, cel mai scump instrument vandut la licitatie este vioara apartinand lui lady Tennant, un Stradivarius din anul 1699, care a fost vandut in primavara anului 2005 pentru suma de 2,03 milioane de dolari. Aceasta vioara fusese estimata initial la un pret intre 800.000 si 1,2 milioane de dolari.


Kerry Keane, seful departamentului pentru instrumente muzicale din cadrul casei de licitatii Christie's, a declarat ca sunt mari sanse ca Hammer sa fie vandut pentru o suma record, avand in vedere ca aceasta vioara a fost realizata dupa anul 1700, in timpul "epocii de aur" a instrumentelor Stradivarius. Se crede ca Stradivarius a creat aprovimativ 1100 de instrumente din care, in prezent, mai exista doar 620.
"Sunt cele mai bune viori din lume", a declarat Keane, adaugand ca printre cumparatorii interesati de aceste obiecte de arta se numara din ce in ce mai multi chinezi si rusi. Violonista americana Elizabeth Pitcairn a fost cea care a cantat, joi, la vioara Hammer, in cadrul prezentarii ei publice. Si ea detine un Stradivarius, care dateaza din 1720, numit Mendelssohn, si despre care se spune ca a fost sursa de inspiratie pentru filmul "Vioara rosie", realizat in 1998. Vioara Mendelssohn a fost cumparata in 1990 de familia Pitcairn pentru suma de 1.776.940 de dolari, un record la acea data. (D.V.)