Serviciul Roman de Informatii a predat deja Consiliului CNSAS o baza de date automata, care contine toate elementele necesare regasirii operative a dosarelor predate. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presa al SRI, "incepand cu data de 15 mai, c
Serviciul Roman de Informatii a predat deja Consiliului CNSAS o baza de date automata, care contine toate elementele necesare regasirii operative a dosarelor predate. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presa al SRI, "incepand cu data de 15 mai, conform celor convenite, Serviciul Roman de Informatii va initia procesul de predare a cartotecii (fisele de evidenta). Toate celelalte activitati de predare catre Consiliu a documentelor prevazute de lege (dosare, microfilme) se vor desfasura conform planificarii stabilite in comun de cele doua institutii". SRI solicita Colegiului CNSAS ca la activitatile comune care presupun accesul la documentele clasificate "sa participe reprezentanti ai Colegiului care dispun de certificatele de securitate corespunzatoare nivelului de secretizare al acestora".
Conducerea SIE se va intalni, saptamana viitoare, cu membrii Colegiului CNSAS, pentru a stabili un calendar precis al predarii dosarelor declasificate si a instrumentelor de evidenta automata a datelor din dosarele Securitatii detinute de SIE. Membrii Colegiului CNSAS ii vor solicita, saptamana viitoare, directorului SIE, Gheorghe Fulga, sa dispuna transferul tuturor dosarelor de Securitate care nu vizeaza siguranta nationala din arhivele SIE catre depozitele CNSAS, a declarat, ieri, pentru Medifax, secretarul Colegiului CNSAS, Constantin Buchet. El a aratat ca, potrivit legii, Serviciul de Informatii Externe trebuie sa predea toate dosarele declasificate, nu doar pe cele solicitate punctual de catre CNSAS. Buchet a precizat ca, "de fapt, se pune problema preluarii efective de catre CNSAS a dosarelor de la SIE, pentru ca aceasta institutie a peferat pana acum sa transfere Consiliului informatiile pe CD-uri". (D.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.