La Galeriile Muzeului National al Literaturii Romane (MNLR) a fost vernisata in aceasta saptamana (pe 10 mai) expozitia "Metamorfozele liniei. Caligrafia japoneza" a artistei Rodica Frentiu.
Conceputa din cinci secvente, urmarind petrecerea ano
La Galeriile Muzeului National al Literaturii Romane (MNLR) a fost vernisata in aceasta saptamana (pe 10 mai) expozitia "Metamorfozele liniei. Caligrafia japoneza" a artistei Rodica Frentiu.
Conceputa din cinci secvente, urmarind petrecerea anotimpurilor si relatia caligrafiei cu budismul Zen, expozitia este, in acelasi timp, si un istoric al caligrafiei japoneze, oferind caligrame scrise in toate stilurile: sigiliu, clerical, cursiv, imprimat-cliseu si semicursiv. "Cultura japoneza, avand credinta ca insusirile exterioare ale obiectelor si fenomenelor sunt numai niste stavile ce ingreuneaza cunoasterea imediata a adevarului, considera scrisul si, mai ales, caligrafia o filosofie activa, o practica sacra prin care omul se poate implini total. <<Drumul inspre scriere ca arta>> sau caligrafia japoneza shodo este o scriere automata, lasata la indemana inspiratiei, o arta care reuseste sa opreasca in ea prezentul clipei, exprimand un principiu esential al picturii, creatia dintr-o singura miscare", explica artista. "Metamorfozele liniei..." continua o serie de expozitii: 2002 - Muzeul de Arta Hyogo, Kobe, Japonia, 2003 - Japanese Language Institute, Osaka, Japonia, 2004 - Muzeul de Arta Cluj-Napoca si 2006 - Muzeul de Arta Cluj-Napoca. "Prezenta expozitie de caligrafie japoneza este un omagiu adus memoriei acad. Yasutomi Nishizuka, personalitate stiintifica de talie internationala si, totodata, un pasionat artist, autorul sigiliilor cu numele nostru scris in limba japoneza, folosite pentru semnarea lucrarilor de caligrafie", mai spune autoarea.
Expozitia este organizata cu sprijinul Muzeului de Arta Cluj-Napoca, al Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO si al Ambasadei Japoniei la Bucuresti. (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.