Un fabricant japonez de pantofi a creat o pereche de bascheti foarte confortabili, adaptati conditiilor din spatiu si care au menirea sa ii ajute pe astronauti sa lupte impotriva atrofiei musculare care apare din cauza lipsei gravitatiei, transmite M
Un fabricant japonez de pantofi a creat o pereche de bascheti foarte confortabili, adaptati conditiilor din spatiu si care au menirea sa ii ajute pe astronauti sa lupte impotriva atrofiei musculare care apare din cauza lipsei gravitatiei, transmite Mediafax. Firma Asics Corp., care colaboreaza cu Agentia nationala aerospatiala japoneza (JAXA), doreste sa-i ofere o pereche de bascheti speciali astronautului japonez Takao Doi, care va participa la o misiune americana pe ISS in 2007.
"Intr-un mediu lipsit de gravitatie, muschii se atrofiaza si astronautii trebuie sa se antreneze cu ajutorul unor aparate speciale pentru a combate acest fenomen", a declarat Takehiro Tagawa, directorul departamentului de cercetare al companiei Asics si coordonator al proiectului. Primul model de baschet, dotat cu calcai suplu, talpa flexibila si cu o perna de aer, este usor curbat spre varf, la nivelul degetelor, pentru a facilita intinderea muschilor. Fiecare baschet cantareste 130 de grame. Baschetii sunt fabricati in asa fel incat degetul mare al piciorului sta separat de celelalte, astfel incat astronautii sa poata sta in picioare fara a face eforturi.
Baschetii spatiali sunt conceputi sa fie purtati in interiorul navetei, pentru ca doar aici astronautii pot sa se dezbrace de costumele lor speciale. Cercetatorii de la Asics, companie situata in Kobe, vestul Japoniei, au conceput acest model de pantof sport dupa ce au primit vizita unui astronaut rus care era ranit la picioare pentru ca purtase bascheti normali in timpul unei misiuni. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.