Procurorii Parchetului General au decis inchiderea dosarului Banca Agricola SA, in care era cercetat omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu.
In 17 aprilie 2006, a fost emisa Ordonanta 747/D/P/2005 prin care s-a dispus inchiderea dosarului, printr-o
Procurorii Parchetului General au decis inchiderea dosarului Banca Agricola SA, in care era cercetat omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu.
In 17 aprilie 2006, a fost emisa Ordonanta 747/D/P/2005 prin care s-a dispus inchiderea dosarului, printr-o solutie de neincepere a urmaririi penale (NUP). Omul de afaceri a fost instiintat despre solutie, conform procedurilor, printr-o adresa oficiala trimisa prin posta, semnata chiar de procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata (DIICOT), in calitate de reprezentant al institutiei. Purtatorul de cuvant al Parchetului General, Robert Cazanciuc, ne-a precizat ieri ca solutia de NUP apartine procurorului de caz, "care e suveran pe caz", dar ca aceasta urmeaza sa fie examinata de seful DIICOT Daniel Ticau, asupra legalitatii si temeiniciei sale. Iar Ticau o poate confirma sau infirma. Asa se face ca Vantu ar putea sa mai primeasca o adresa, prin care sa i se comunice ca solutia de NUP a fost infirmata, iar dosarul va fi redeschis.
Informatiile despre o posibila redeschidere a dosarului circula deja. Motivul principal este presiunea pe care Cotrocenii o induc asupra procurorilor, inclusiv prin interventii televizate. Explozia de nervi recenta a lui Traian Basescu impotriva reporterului "Realitatii TV", Lucian Dindirica, este exemplara: "In spatele tau, care il ai pe Vantu, cum plangi tu de oameni, baiatule? Da? Stii cate sute de mii de oameni au ramas fara toata averea lor de pe urma patronului tau? Atunci lasa demagogia, te rog eu mult", s-a ratoit Basescu la reporter.
De remarcat ca iesirea sefului statului a avut loc pe 24 aprilie, adica la o saptamana dupa ce se luase decizia de inchidere a dosarului, ceea ce sporeste veridicitatea informatiilor despre presiunea politica a lui Basescu pentru redeschiderea cazului.
Actiunile vandute bancii
Dosarul Banca Agricola SA a fost separat de procurori, in anul 2004, de cazul-mama FNA. In dosarul Bancii Agricole SA, Sorin Ovidiu Vantu a fost cercetat sub aspectul infractiunilor de asociere in vederea savarsirii de infractiuni, instigare la comiterea unei fapte penale, abuz in serviciu conra intereselor publice si abuz in serviciu in forma calificata, in legatura cu prejudicierea bancii cu circa 50 de miliarde de lei vechi. Prejudiciul ar fi rezultat din faptul ca zeci de mii de actiuni la purtator ale SOV INVEST, emise de Industrialexport, si incredintate spre detinere unor persoane din Grupul GELSOR, ar fi fost sustrase de Nicolae Popa, unul dintre colaboratorii lui Sorin Ovidiu Vantu. Anchetatorii au sustinut ca actiunile au fost vandute cu ajutorul unei firme de intermediere Bancii Agricole SA, la un pret de peste 30 de ori mai mare decat valoarea lor nominala. In dosar s-au efectuat nu mai putin de trei expertize privitoare la cuantumul prejudiciului si legalitatea operatiunilor financiare. (L.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.