Domnule presedinte,
l Constat, cu mult regret, ca reactia virulenta a unor persoane din media la recenta intalnire a mea cu membrii Colegiului CNSAS, se explica in primul rand prin faptul ca cei interesati stiau din unele declaratii media anter
Domnule presedinte,
l Constat, cu mult regret, ca reactia virulenta a unor persoane din media la recenta intalnire a mea cu membrii Colegiului CNSAS, se explica in primul rand prin faptul ca cei interesati stiau din unele declaratii media anterioare, ale d-lui Ticu Dumitrescu, ca acesta detine o adresa oficiala a institutiei in care am lucrat (SRI) care continea date privind situatia numerica a documentelor de arhiva preluate de la fostele organe de securitate.
l Prezenta mea in fata dumneavoastra, in calitatea de fost "sef al arhivelor SRI", implica recunoasterea acelei adrese, care in momentul de fata se afla la dl. Ticu Dumitrescu.
l Reamintesc faptul ca, in perioada respectiva, dl Ticu Dumitrescu, senator si presedinte de Comisie din Senat, a cerut printr-o adresa oficiala SRI sa i se comunice situatia numerica a arhivelor preluate de la fostele organe de securitate. In baza aprobarii directorului SRI, a fost intocmita situatia ceruta si inaintata oficial cu numar de inregistrare Senatului Romaniei. Predarea adresei catre dl. Ticu Dumitrescu a fost facuta de catre Directorul SRI, dl. Virgil Magureanu in prezenta subsemnatului, consemnandu-se ca detaliile tehnice cuprinse in materialul respectiv sa fie date de mine. Intalnirile ulterioare cu dl. Ticu Dumitrescu s-au facut cu aprobarea expresa a directorului SRI, dl. Virgil Magureanu si au avut caracter pur tehnic. Niciodata dl. Ticu Dumitrescu nu mi-a cerut cu titlu personal sa-i pun la dispozitie vreun document existent in arhiva.
l (...) odata cu alegerea in Comisia de control a activitatii SRI a d-lui Nicolae Ionescu-Galbeni, pe fondul disputelor politice intre acesta si dl. Ticu Dumitrescu, am fost chestionat serios privind categoria de documente de arhiva de care a beneficiat dl. Ticu Dumitrescu in perioada in care era presedintele Comisiei senatoriale. Situatia era insa foarte clara: toate documentele de arhiva solicitate de a fi studiate de catre alte institutii sau persoane se faceau numai cu aprobarea expresa a directorului SRI, asa ca raspunsurile puteau fi aflate numai din aceasta sursa. Raspunsul meu nu a dat satisfactie, drept pentru care am fost supus la o sumedenie de sicane incepand cu stergerea de pe lista de premiere si avansare, trecerea intr-o functie inferioara, cu un cuvant marginalizarea si, in final, trecerea mea in rezerva. Cu trei luni inainte de a implini varsta de pensionare (55 de ani) s-a facut o noua incercare de a se afla de la mine acelasi lucru, de data asta personal de dl. Galbeni, la Parlamentul Romaniei. Fiind nesatisfacut de atitudinea mea, s-a dat ordinul de rigoare si am fost trecut urgent "la dispozitie", dupa care am fost pensionat. Acest lucru m-a costat in jur de aproximativ 8-10 milioane de lei lunar mai putin la pensie, nebeneficiind de toate sporurile pe care le aveam la functie.
l Constat cu amaraciune blestemul acelei adrese si contactul cu dl. Ticu Dumitrescu ma urmareste pana in zilele noastre, cand se fac afirmatii grave, cum ca "Ticu Dumitrescu e controlat de generalul Corondan, tatal vedetei Gianina Corondan, care intentioneaza sa afle dosare pentru a le vinde rusilor" si deci senatorul Corneliu Vadim Tudor se va ocupa de "securistul din umbra, care trage sforile in scandalul CNSAS: Ion Corondan, agent KGB, care ii dirijeaza pe analfabetii Mircea Dinescu si Ticu Dumitrescu". Ce sa inteleg eu in urma unor asemenea etichetari si amenintari, in conditiile in care ma simt absolut curat si nevinovat?
Le-am receptionat ca pe niste amenintari fatise la viata mea si a familiei mele! Nefiind familiarizat cu astfel de lovituri. M-am imbolnavit de ciuda si de frica facand mai multe pusee de tensiune si simtindu-mi amenintata viata, am stat o saptamana inchis in casa pentru a preveni posibilele rafuieli ale unor persoane dezinformate si rau intentionate. Mentionez ca in aceasta perioada am primit o serie de telefoane suspecte, uneori injurioase, iar fostii mei colegi de studii si activitate evita sa ma mai caute, probabil de teama de a nu fi etichetati "KGB" - isti.
Iata de ce ma simt obligat ca, inafara demersului transmis pe 5 aprilie sa va adresez si aceasta scrisoare, cu rugamintea de a fi comunicata intregului Colegiu si in care declar solemn urmatoarele:
1. In viata mea nu am fost contactat in nici o imprejurare de organele de informatii straine si prin urmare nu sunt "agent KGB" si nici agent al vreunei puteri straine, asa cum sunt etichetat in publicatiile senatorului Corneliu Vadim Tudor. De la varsta de 14 ani sunt militar si consider ca organele de contrainformatii romane abilitate si-au facut cu profesionalism datoria in ceea ce priveste integritatea mea, cu atat mai mult ca am fost in interes de serviciu nu numai in fosta URSS ci si in alte tari din Europa si SUA. De asemenea, tin sa subliniez ca intreaga mea activitate in cadrul fostului CID, a fost una pur tehnica, activand ca inginer principal de intretinere si exploatare. In aceasta perioada nu am desfasurat activitati informativ operative sau de politie politica.
l Conlucrarea in cadrul serviciului cu celelalte institutii si persoane s-a facut numai pe canale oficiale pe baza de protocoale de cooperare si aprobari ale conducerii SRI. Studierea documentelor de arhiva ale fostei securitati organizate in arhiva sau in afara acesteia se faceau numai pe baza de aprobari nominale ale directorului SRI.
2. Evidenta fondului arhivistic era stricta si practic nu exista posibilitatea de a fi instrainate documente de arhiva fara a fi mentionate in registrele de intrare-iesire. Fiecare fond de arhiva avea gestionar propriu, care raspundea penal in cazul disparitiei unor documente.
3. In perioada 1993- martie 2006, nu am avut absolut nici o legatura cu dl. Ticu Dumitrescu. La sfarsitul lunii martie, dansul m-a contactat telefonic propunandu-mi o intalnire cu membrii Colegiului CNSAS, ca fost sef al arhivei SRI, lucru pe care l-am acceptat.
Consider ca ar fi oportuna consultarea in aceasta problema si a fostului director al SRI, dl. prof. Virgil Magureanu, care a ordonat intocmirea in cadrul unitatii a lucrarii respective si care a inmanat-o personal d-lui Ticu Dumitrescu, senator si presedinte al unei comisii senatoriale la timpul respectiv.
Asa cum v-am informat mai sus, virulenta si gravitatea acuzelor raspandite asupra mea m-a socat si zdruncinat emotional, cauzandu-mi mari probleme de sanatate. Iata de ce doresc ca aceasta scrisoare sa o considerati ca un strigat de ajutor al unui om nevinovat, care in clipa de fata se afla intr-un mare pericol!
Cu multumiri,
Col. Ing (R)
IOAN CORONDAN
Bucuresti, 7 aprilie 2006


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.