Magistratii Judecatoriei sectorului 1 urmeaza sa se pronunte asupra vinovatiei fostului deputat PSD Vasile Savu, presedinte al Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului (LSMVJ) si al Confederatiei Sindicatelor Miniere din Romania (CSMR), trimis in jude
Magistratii Judecatoriei sectorului 1 urmeaza sa se pronunte asupra vinovatiei fostului deputat PSD Vasile Savu, presedinte al Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului (LSMVJ) si al Confederatiei Sindicatelor Miniere din Romania (CSMR), trimis in judecata de procurorii anticoruptie.
Potrivit Biroului de Presa al DNA, acesta este acuzat de folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite, fals in inscrisuri sub semnatura privata si abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, ambele in forma continuata. Din probele administrate a reiesit ca in perioada 2002-2003, in calitate de presedinte al LSMVJ si CSMR, fostul deputat si-a folosit influenta si autoritatea pe care o avea fata de membrii organelor de conducere colectiva a celor doua structuri sindicale pentru a-i determina sa aprobe alocarea unor sume din fondurile LSMVJ si CSMR, bani necuveniti si insusiti ulterior de inculpat. Prejudiciul cauzat prin aceste fapte este de 969.769.683 milioane lei.
Pentru a oferi o aparenta de legalitate acestor fapte, Vasile Savu a falsificat diverse acte ale celor doua organizatii sindicale, cum ar fi dispozitii de plata, ordine de deplasare, referate pentru decontarea avansului.
Documentele falsificate sau nelegale exemplificate de procurorii anticoruptie priveau cheltuieli strict personale (bonuri de la fast-food, muzee etc.) sau diurne exagerat de mari ocazionate de deplasari in Las Vegas, New York sau Zürich, Africa de Sud, Italia, Austria sau Ungaria, dar si in tara, efectuate, dupa spusele lui Savu, in interesul sindicatelor.
Procurorii au dispus disjungerea si continuarea urmaririi penale si fata de alte posibile fapte de coruptie savarsite de Vasile Savu in perioadele amintite, dar si pentru ca ar fi provocat Camerei Deputatilor, in acelasi mod, un prejudiciu estimat la 16 milioane lei.
O alta disjungere priveste continuarea urmaririi penale si fata de contabili, cenzori sau alti membri de sindicat, implicati in prejudicierea institutiilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.