Rezerva Federala americana (Fed) a anuntat o noua majorare cu un sfert de procent a dobanzii de referinta la credite - a 16-a in ultimii doi ani si jumatate - ajungand la 5 la suta. Analistii americani, citati de Associated Press, remarcau ieri ca
Rezerva Federala americana (Fed) a anuntat o noua majorare cu un sfert de procent a dobanzii de referinta la credite - a 16-a in ultimii doi ani si jumatate - ajungand la 5 la suta. Analistii americani, citati de Associated Press, remarcau ieri ca actualul nivel al ratei dobinzii este cel mai ridicat inregistrat in ultimii cinci ani. Un comunicat al Fed a evocat, de asemenea, posibilitatea ca nu mai tarziu de luna iunie sa aiba loc o noua scumpire a creditelor daca situatia economiei va impune adoptarea unei astfel de masuri, respectiv necesitatea tinerii sub control a inflatiei. Asemenea perspective sunt considerate de finantistii americani contrare declaratiilor facute la instalarea sa la conducerea Fed de catre Ben Bernanke, cand a promis o pauza in cresterea dobanzii. Dar, conform comunicatului Fed, "amploarea si momentul aplicarii unei noi masuri similare vor depinde de evolutia economiei". In acest fel, releva AP citandu-l pe Anthony Chan, economist-sef la JP Morgan Private Client Services, Fed incearca sa pregateasca piata pentru o eventuala pauza, dar si pentru riscul unei noi majorari, la nevoie, a ratei dobanzilor. Daca preturile la energie vor agrava inflatia, sustin expertii, Fed ar putea opta pentru o noua majorare a ratei dobanzii, iar daca in economie apar semne de incetinire mai mari decat s-a anticipat, o pauza in cresterea dobanzilor va fi solutia preferata.
Desi unii experti cred ca Fed va instala o pauza in cresterea dobanzilor, Associated Press afirma ca nu putini sunt si cei care cred ca la reuniunea Fed de la sfarsitul lunii iunie s-ar putea decide o crestere pana la 5,25 la suta, un rol important urmand sa-l aiba evolutia preturilor la energie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.