Organizatia catolica Opus Dei, Biserica Ortodoxa din Grecia si alte grupari religioase au lansat o noua ofensiva impotriva romanului lui Dan Brown, "Codul lui Da Vinci", cu cateva zile inainte de lansarea adaptarii cinematografice a acestuia. Opus De
Organizatia catolica Opus Dei, Biserica Ortodoxa din Grecia si alte grupari religioase au lansat o noua ofensiva impotriva romanului lui Dan Brown, "Codul lui Da Vinci", cu cateva zile inainte de lansarea adaptarii cinematografice a acestuia. Opus Dei, descrisa in roman ca fiind o organizatie secreta ai carei membri fara scrupule sunt gata sa ucida pentru a apara imaginea biblica a lui Iisus, condamna inca o data aceste idei, relateaza AFP, citata de Mediafax.
"Nu exista nici o definitie sau teorie, stiintifica sau laica, pe baza careia organizatia Opus Dei sa fie numita peiorativ <<secta>> sau <<cult>>. Cei care vor face cercetari vor descoperi ca afirmatiile din <<Codul lui da Vinci>> despre Iisus si Maria Magdalena nu sunt sustinute de specialisti reputati", au protestat membrii Opus Dei intr-un comunicat. "Dorim sa amintim ca acest roman este o opera de fictiune si nu constituie o sursa credibila in ceea ce priveste acest subiect", se mai arata in comunicat. La randul ei, Biserica ortodoxa a Greciei ataca romanul lui Brown sustinand ca subiectul acestuia este "total aberant". Intr-o brosura distribuita in timpul slujbei de duminica in toate bisericile din Grecia, Sfantul Sinod explica faptul ca, "din punct de vedere religios si istoric, continutul romanului (si implicit al filmului) este total fals". "Romanul insulta constiinta religioasa intr-o maniera perfida", se mai arata in aceasta brosura. Populatia Greciei este in proportie de 97% ortodoxa.
Multe grupari religioase conservatoare, precum "Femeile preocupate din America" (CWA), care a publicat deja o lista a "celor mai importante zece erori din <<Codul lui Da Vinci>>", ataca acest roman. "<<Codul lui Da Vinci>> este o carte primejdioasa, plina de minciuni, deformari ale realitatii, imagini sataniste si inexactitati istorice, toate cu rolul de a-i face pe cititori sa se indoiasca de caracterul divin al lui Iisus", a declarat Robert Knight, unul dintre reprezentantii CWA. Regizat de Ron Howard, avandu-i in distributie pe actorul american Tom Hanks si pe frantuzoaica Audrey Tautou, filmul este o adaptare a romanului omonim cu intriga politista scris de Dan Brown. Scenariul se bazeaza pe ideea principala ca Iisus si Maria Magdalena au fost casatoriti si au avut descendenti. Romancierul promoveaza ideea ca existenta descendentilor lui Iisus a fost ascunsa de biserica catolica. Pelicula va avea premiera in Romania pe data de 19 mai, la doua zile dupa ce va fi prezentata in deschiderea Festivalului de la Cannes. (C.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.