Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, a declarat ieri, ca nu i se pare normal ca societatea Electrica sa achizitioneze energie la un pret cu o treime mai mare decat pretul platit de firmele private.
Potrivit ministrului, firmele priv
Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, a declarat ieri, ca nu i se pare normal ca societatea Electrica sa achizitioneze energie la un pret cu o treime mai mare decat pretul platit de firmele private.
Potrivit ministrului, firmele private cumpara de la producatori energie electrica la un pret de 95 lei/MWh, iar Electrica cu 136 lei/MWh. "Supararea mea e modul in care directorii unor companii de stat au decis sa defavorizeze directorii altor companii de stat pe o piata concurentiala", a precizat Seres.
La sfarsitul saptamanii trecute ministrul Economiei solicita ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, sa delege doi reprezentanti ai directiilor Cercetari Penale si Investigarea Fraudelor sa participe la ancheta derulata de MEC pe piata energiei electrice.
Ministerul Economiei a efectuat recent o serie de controale vizand respectarea legislatiei si modul de functionare a pietei de energie electrica.
"Cercetarile au evidentiat o serie de abateri grave de la legislatia in vigoare, iar in unele situatii exista suspiciuni privind intrunirea elementelor constitutive ale unor infractiuni economice prevazute de Codul Penal", se precizeaza intr-un comunicat al institutiei.
Potrivit concluziilor anchetei, complexele energetice Rovinari si Turceni au livrat cantitati importante de energie electrica unor firme private, care au revandut electricitatea companiilor Electrica si Electrica Transilvania Nord.
"Preturile practicate in relatiile contractuale cu acesti intermediari au fost sub cele utilizate de Electrica, in conditiile in care selectarea intermediarilor nu s-a bazat pe criterii care sa favorizeze competitia corecta pentru toti participantii la piata libera a energiei electrice, Electrica fiind clar defavorizata", afirma conducerea ministerului. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.