Rata inflatiei a crescut la 0,42% in luna aprilie, de la nivelul de 0,21% din martie, dar cresterea medie anuala a preturilor a fost de 6,92% comparativ cu aprilie 2005, fiind situata pentru prima data dupa anul 1990 la mai putin de 7%, a anuntat ier
Rata inflatiei a crescut la 0,42% in luna aprilie, de la nivelul de 0,21% din martie, dar cresterea medie anuala a preturilor a fost de 6,92% comparativ cu aprilie 2005, fiind situata pentru prima data dupa anul 1990 la mai putin de 7%, a anuntat ieri, Institutul National de Statistica (INS). Fata de sfarsitul anului precedent, rata inflatiei a fost de 1,91%, cu un ritm mediu lunar de 0,5%.
Rata inflatiei se apropie astfel de nivelul prognozat de Banca Nationala a Romaniei, care tinteste un interval de 4-6% dar a anticipat la inceputul acestui an o usoara depasire a limitei maxime, pana la 6,5%.
In luna aprilie, preturile la alimente au crescut in medie cu 0,45%, in timp ce marfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,38%, iar tarifele serviciilor au avansat cu 0,42%. Influenta serviciilor asupra inflatiei a fost una redusa, respectiv 0,07%. Institutul a calculat si un set de subindici ai preturilor de consum, excluzand anumite componente din indicele general al preturilor. Astfel, rata inflatiei in aprilie a fost de 0,42% fara influenta preturilor la tutun si bauturi alcoolice, 0,43% excluzand preturile combustibililor si 0,3% daca se elimina preturile reglementate, care includ, printre altele, medicamente, energie electrica, gaze naturale, energie termica, transport urban in comun, telefonie fixa, abonamente radio-TV. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.