Presedintele PSD, Mircea Geoana, risca sa piarda sustinerea liderilor comunitatii evreiesti din SUA daca isi va asocia imaginea de cea a lui Corneliu Vadim Tudor. Surse din partid ne-au declarat ieri ca istoricul Radu Ioanid, care este si directorul
Presedintele PSD, Mircea Geoana, risca sa piarda sustinerea liderilor comunitatii evreiesti din SUA daca isi va asocia imaginea de cea a lui Corneliu Vadim Tudor. Surse din partid ne-au declarat ieri ca istoricul Radu Ioanid, care este si directorul Diviziei de Programe Arhivistice Internationale, Centrul de Studii Avansate asupra Holocaustului, din cadrul Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington, i-a contactat telefonic pe fostul presedinte Ion Iliescu, pe purtatorul de cuvant al partidului Cristian Diaconescu, cat si pe Mircea Geoana pentru a le transmite un mesaj clar si fara echivoc. Ioanid le-ar fi cerut liderilor pesedisti sa discute in partid si sa ia in calcul faptul ca asa cum se prezinta faptele, situatia nu este privita cu ochi buni in SUA. El i-ar fi spus lui Geoana ca asocierea PSD de PRM si in speta a presedintelui social-democratilor de cel al peremistilor este privita cu consternare de comunitatea evreiasca din SUA. Ioanid ar mai fi spus ca indiferent de argumentele aduse de PSD, fie ele si legate de faptul ca Traian Basescu a castigat Presedintia Romaniei cu voturile PRM sau ca liberalii au obtinut sefia Camerei Deputatilor tot cu sprijinul peremistilor, nicaieri in Europa un partid social democrat nu a batut palma cu partidele de dreapta extremiste. Totodata, surse din partid ne-au mentionat ca Radu Ioanid ar fi fost cel care ar fi adus de partea lui Geoana comunitatea evreiasca din SUA, pe vremea cand actualul sef al PSD era ambasadorul Romaniei la Washington si chiar dupa ce acesta a ajuns ministru de Externe.
Semnarea Protocolului incerta
In alta ordine de idei, liderul deputatilor PRM, Lucian Bolcas, a anuntat ieri, intr-o conferinta de presa, ca protocolul de colaborare cu PSD la nivel parlamentar va fi semnat dupa prezentarea Raportului de tara. Bolcas a motivat acest lucru spunand ca nu vrea ca cele doua partide de Opozitie sa fie considerate vinovate pentru o eventuala amanare a aderarii Romaniei in UE. El a spus ca textul protocolului este gata si ca in document vor fi mentionate si raspunsurile la eventualele probleme stipulate in Raportul de tara. Cu toate acestea, surse din PSD ne-au declarat ieri ca pesedistii nu vor semna nici un protocol cu PRM. Aceleasi surse ne-au mentionat ca Ion Iliescu nu a fost foarte incantat cand a auzit ca Geoana l-a mandatat pe el si pe Viorel Hrebenciuc - ca lideri ai grupurilor parlamentare ai PSD - sa discute cu peremistii. Iliescu, care este plecat la Sarajevo, se va intoarce astazi in tara, insa este hotarat sa nu iasa public cu nici o reactie pe acest subiect.
De la papagal la lider
Pe de alta parte, este extrem de interesanta schimbarea de atitudine a lui Vadim fata de Mircea Geoana. Chiar in ziua in care a anuntat ca PRM va semna cu PSD un protocol de colaborare parlamentara, C.V.Tudor a avut numai cuvinte de lauda la adresa presedintelui PSD. El a spus ca-l simpatizeaza pe presedintele PSD, ca este "un lider din generatia tanara de politicieni" si ca are "o mostenire grea in propriul partid". Pana in urma cu ceva vreme insa, Vadim nu nutrea aceleasi sentimente de bine fata de liderul PSD. In repetate randuri, in oficiosul PRM - Tricolorul - s-a vorbit pe larg despre "ciocoiul" Geoana care face "pe sarantocul", despre "ingratul" si "personajul mediocru" devenit o persoana publica importanta si care este un "produs tipic al burgheziei rosii din Europa de Est". "Cat va mai rezista acest papagal in fruntea PSD - nu e greu de ghicit. Intr-o buna zi, cei care l-au bagat in acea colivie de aur il vor scoate de acolo si, prostanac fiind, o sa-l manance vreo pisica...", se scria intr-unul dintre articolele publicate in Tricolorul. (R.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.