Dupa atatia ani petrecuti in spatele cortinei de fier sovietice, eurodeputatii polonezi asteptau cu emotie reintalnirea cu Batrana Europa ce le era atat de draga, relata ieri "Le Monde", intr-o corespondenta din Bruxelles.
Din nefericire, ei
Dupa atatia ani petrecuti in spatele cortinei de fier sovietice, eurodeputatii polonezi asteptau cu emotie reintalnirea cu Batrana Europa ce le era atat de draga, relata ieri "Le Monde", intr-o corespondenta din Bruxelles.
Din nefericire, ei nu au auzit pana acum decat ironii batjocoritoare ca cea referitoare la "instalatorul polonez" care practica dumpingul social pe piata fortei de munca din Vest. Eurodeputatii polonezi sunt, din acest motiv, extrem de dezamagiti, subliniaza "Le Monde".
Desi fac parte din marea familie parlamentara europeana incepand din iunie 2004, ei se simt marginalizati. Venirea lor in Parlamentul European nu a fost salutata cum ar fi meritat, iar fostul disident Bronislaw Geremek, simbol al luptei impotriva totalitarismului comunist, nu a fost ales in nici o functie pentru care a candidat, stanga reprosandu-i liberalismul economic si angajamentul sau in favoarea razboiului din Irak. Potrivit cotidianului francez, a fost trecut sub tacere un fapt extrem de important - acela ca majoritatea eurodeputatilor polonezi sunt fosti combatanti curajosi ai Solidarnost, primul sindicat liber din lumea comunista. Nu este apreciata nici calitatea intelectuala deosebita a eurodeputatilor polonezi, intelectuali de mare prestigiu international, care in perioada dictaturii comuniste au scris si au actionat direct impotriva regimului.
Drept exemple, "Le Monde" ii mentioneaza pe Jerzy Buzek, fost prim-ministru, cercetator in chimie la Academia de Stiinte din Gliwice, care in perioada comunismului a imprimat ziare clandestine, Janus Lewandowski, actualmente presedintele Comisiei pentru Buget sau Jan Kulakowski, fost ambasador ocult al sindicatului Solidarnost pe langa Confederatia sindicatelor europene de la Bruxelles. Eurodeputatii polonezi au constatat ca majoritatea colegilor lor nu cunosc istoria Poloniei. "Nu putem fonda o identitate europeana comuna pe aceasta ignoranta!", declara durul Jacek Saryusz-Wolski, sef al delegatiei Partidului Popular European (dreapta).
Ei se plang, de asemenea, de lipsa solidaritatii cu europenii din Est, cu mult mai saraci. Ei nu au inteles, de pilda, cauzele reactiilor defensive ale tarilor vechii Europe fata de liberul acces pe piata muncii a celor din Est si nici ale crizei provocate - mai ales in Franta - de directiva Bolkestein referitoare la liberalizarea serviciilor in UE.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.