Ca si oamenii, delfinii sunt capabili sa se strige si sa se identifice dupa numele lor, este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cercetatori americani si britanici in Florida. Studiul a durat trei ani si a fost initiat de Societatea regala
Ca si oamenii, delfinii sunt capabili sa se strige si sa se identifice dupa numele lor, este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cercetatori americani si britanici in Florida. Studiul a durat trei ani si a fost initiat de Societatea regala din Londra. Rezultatele acestui studiu au fost publicate in jurnalul american Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Cercetatorii au studiat delfinii cu bot gros (Tursiops truncatus), singura specie de animale cunoscuta pana in prezent care utilizeaza nume si nu numai sunete pentru a se identifica si a recunoaste pe ceilalti membri ai grupului lor. Multa vreme cercetatorii s-au gandit ca fluieraturile emise de delfini contin informatii repetate corespondente numelor lor. Acest studiu dovedeste ca delfinii recunosc aceste nume chiar si atunci cand intonatiile vocii sunt eliminate din aceste fluieraturi.
Profesorul Vincent Janik, coordonatorul acestui studiu, a declarat ca rezultatele studiului sunt foarte importante pentru ca indica faptul ca delfinii si-au dezvoltat abilitati asemanatoare celor umane. Janik a explicat ca cercetatorii au inregistrat si sintetizat pe un computer fluieraturile acestor delfini, pastrand aceeasi modulatie a frecventei, fara nici o caracteristica a vocii. Ei au difuzat ulterior aceste fluieraturi sintetizate prin difuzoare speciale instalate in bazinele cu apa si au constatat ca delfinii raspund. (D.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.