Comisia de Politica Externa din Senat a decis ieri amanarea audierilor pe tema Acordului-cadru privind amplasarea de facilitati militare americane in Romania. Motivul invocat de senatori a fost absenta ministrului de Externe, Mihai Ungureanu, care nu
Comisia de Politica Externa din Senat a decis ieri amanarea audierilor pe tema Acordului-cadru privind amplasarea de facilitati militare americane in Romania. Motivul invocat de senatori a fost absenta ministrului de Externe, Mihai Ungureanu, care nu a putut ramane la audieri. Inainte de a pleca, ministrul a explicat ca "nu exista practic nici o deosebire de fond" intre Acordurile semnate de Romania cu Statele Unite si de Bulgaria cu Statele Unite. "Chestiunile de detalii sunt simple speculatii de presa, care vin pe fondul unui context mai complicat la Sofia. Informatiile din presa bulgara sunt exagerate. Am verificat acest lucru cu oficialii americani", a adaugat el, citat de Mediafax, adaugand ca asteapta ca textul sa fie facut public pentru confirmarea declaratiilor sale. Senatorii i-au atras atentia ca textul acordului este deja publicat pe site-ul Internet al Ambasadei americane la Sofia si ca exista diferente intre cele doua tratate, una dintre acestea referindu-se la jurisdictia asupra militarilor americani in Romania, respectiv Bulgaria. "Ne surprinde lejeritatea cu care MAE a abordat negocierile paralele cu bulgarii. Nu este normal ca Ministerul de Externe sa afle de un text public de la Senat", a intervenit presedintele Comisiei de Politica Externa, Mircea Geoana. In ceea ce priveste nelamuririle referitoare la valoarea juridica a variantelor romana si engleza a acordului, despre jurisdictia asupra militarilor americani si despre conformitatea textului cu Tratatul asupra Fortelor Conventionale din Europa, Ungureanu a spus ca acestea "ridica probleme serioase, inclusiv asupra amabilitatii lecturii". Ministrul a mai spus ca textele in romana si engleza au valoare juridica egala, iar jurisdictia este conforma acordurilor NATO-SOFA si SOFA Aditional semnate de Romania. (V.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.