Meteorologii au atentionat 22 de prefecturi cu privire la ploile insemnate cantitativ ce se vor inregistra, in zilele urmatoare, in sudul si estul tarii, se arata intr-un comunicat al Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA). Au fost atent
Meteorologii au atentionat 22 de prefecturi cu privire la ploile insemnate cantitativ ce se vor inregistra, in zilele urmatoare, in sudul si estul tarii, se arata intr-un comunicat al Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA). Au fost atentionate autoritatile din judetele Arges, Braila, Buzau, Caras Severin, Calarasi, Constanta, Dambovita, Dolj, Gorj, Galati, Giurgiu, Hunedoara, Ialomita, Ilfov, Mehedinti, Olt, Prahova, Teleorman, Tulcea, Valcea, Vrancea si din municipiul Bucuresti. Potrivit acestei atentionari, din aceasta dupa-amiaza si pana maine seara, in sudul si estul tarii se vor semnala averse, descarcari electrice, intensificari ale vantului si, izolat, grindina. In zonele respective, cantitatile de apa vor depasi local 20 l/mp. In Carpatii Meridionali si de Curbura, in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si in sudul Moldovei, izolat, se vor depasi 40-50 l/mp.
Atentionarea meteo a fost completata cu o avertizare hidrologica, valabila in 11 judete, unde se pot inregistra inundatii din cauza ploilor anuntate. Avertizarea este valabila pentru judetele Arges, Braila, Buzau, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Olt, Prahova, Teleorman, Valcea si Vrancea. Astfel, debitele raurilor din bazinele hidrografice ale Oltului inferior, Argesului, Ialomitei, Prahovei, Teleajenului, Buzaului, Trotusului si Putnei ar putea depasi cotele de aparare, din aceasta seara si pana vineri dimineata. "Prognoza hidrologica prevede pentru acest interval posibilitatea producerii de scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, cu efect de inundatii locale si cresteri semnificative de debite si niveluri pe unele rauri din bazinele mentionate, cu posibile depasiri ale cotelor de aparare", se precizeaza in comunicat.
Ajutoare pentru sinistrati
Aproape patru sute de pompe, in valoare de aproape un sfert de milion de euro, au fost donate autoritatilor de mediu pentru scoaterea apei din gospodariile afectate de inundatii, primul lot de echipamente fiind trimise, ieri, in comuna Spantov, din judetul Calarasi, se arata intr-un comunicat al Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor. Cele 391 de echipamente speciale au fost donate ministerului de catre Grundfos Pompe Romania. Valoarea totala a donatiei este de 840.000 de lei noi (echivalentul a 240.000 de euro), fara TVA.
Voluntarii organizatiei italianene "Operazione Sorriso" sunt alaturi de sinistratii de la Rast de la jumatatea lunii aprilie, anunta un comunicat de presa al Ambasadei Italiei. Pana acum, organizatia a donat sinistratilor, printre altele, un grup electrogen, un filtru de apa, 50 de corturi, 2 containere si 50 de paturi de campanie. De altfel, "Operazione Sorriso" a activat in Romania si anul trecut, la inundatiile inregistrate in Bacau. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.