Grupul ungar de petrol si gaze naturale MOL a achizitionat 10% din actiuni, detinute pana acum de Guvernul Ungariei, contra sumei de 240 miliarde de forinti (1,18 miliarde de dolari), finalizand astfel privatizarea companiei, inceputa in anul 1993, t
Grupul ungar de petrol si gaze naturale MOL a achizitionat 10% din actiuni, detinute pana acum de Guvernul Ungariei, contra sumei de 240 miliarde de forinti (1,18 miliarde de dolari), finalizand astfel privatizarea companiei, inceputa in anul 1993, transmite Reuters. Executivul ungar a acordat companiei, in decembrie 2005, optiunea de preluare a pachetului de actiuni. In urma acestei tranzactii Guvernul ungar pastreaza 1,7% din actiunile Magyar Olaj es Gazipari (MOL), pe care intentioneaza sa le vanda prin oferta publica. Grupul austriac OMV detine cea mai mare participatie la companie, de 10%. In opinia analistilor locali, grupul are disponibilitati de numerar care ii vor permite sa realizeze noi achizitii, intrucat gradul de indatorare este scazut, la nivelul de 8-10%, si ar putea utiliza actiunile rascumparate pentru a prelua alte companii. "MOL poate contracta imprumuturi de aproximativ 1.000 miliarde de forinti" (un forint = 0,0049 dolari), a precizat Kornel Sarkadi Szabo, analist la Raiffeisen Bank. Potrivit Reuters, grupul ungar a lansat o oferta de preluare a companiei Udmurtneft, din Rusia, al carei pret este estimat de presa la aproximativ 4 miliarde de euro. MOL este, de asemenea, interesata de majorarea participatiei la compania de rafinare INA, din Croatia, la care detine 25% din actiuni.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.