Aproximativ 15.000 de sindicalisti din CNSLR-Fratia si 300 de autovehicule participa astazi la un miting-mars in Capitala, incepand cu ora 13.00, in Piata Constitutiei. Protestatarii se vor deplasa apoi pe traseul deja cunoscut: Piata Unirii-Univers
Aproximativ 15.000 de sindicalisti din CNSLR-Fratia si 300 de autovehicule participa astazi la un miting-mars in Capitala, incepand cu ora 13.00, in Piata Constitutiei. Protestatarii se vor deplasa apoi pe traseul deja cunoscut: Piata Unirii-Universitate-Piata Romana-Piata Victoriei-defluire Statuia Aviatorilor. Revendicarile sindicalistilor sunt legate, in special, de venituri: cresterea salariilor pentru angajatii din industrie, comert, servicii si pentru personalul din sistemul bugetar, pentru ca, in 2007, venitul mediu net lunar pe economie sa fie de 1200 de lei. "Daca acest lucru nu se va intampla pana la integrare, vor exista decalaje salariale foarte mari, care vor duce la tulburari in piata fortei de munca, inclusiv in Europa", afirma Marius Petcu, presedintele CNSLR-Fratia. Printre revendicari se regaseste si calculul corect si actualizat al valorii cosului minim de consum lunar, considerand ca pensionarii sunt lasati sa se descurce cu niste venituri mult prea mici raportat la preturile existente. De aceea, confederatia solicita Guvernului sa stabileasca, de comun acord cu partenerii sociali, ce reprezinta de fapt cosul real de consum. De asemenea, ei cer si eliminarea dicriminarilor intre pensionari si introducerea unui sistem unic de calcul al pensiilor pentru toti cetatenii. Nerespectarea drepturilor castigate prin contractele colective de munca si infiintarea tribunalelor muncii sunt alte revendicari ale sindicalistilor.
Valuri si proteste
Ieri, mai mult de 80% dintre angajatii Portului Constanta nu au putut sa faca dovada ca lucreaza in baza unor acte in regula, potrivit Federatiei Nationale a Sindicatelor Portuare care a organizat supracontroale la cele zece porti de intrare in port. In urma controlului, s-a descoperit ca firme cunoscute care isi defasoara activitatea mai ales in Portul Constanta Sud Agigea folosesc munca la negru, lucratorii neavand legitimatii de acces si permise de munca in port si fiind adusi la serviciu organizat, cu autobuzele. Potrivit sindicalistilor, actiunea de control de ieri a fost, de fapt, o forma de protest, ca preambul la greva generala pe care portuarii o declanseaza miercuri, 10 mai. Conform sursei citate, portuarii sunt nemultumiti ca pana acum autoritatile nu au luat nici o masura privind combaterea muncii la negru in Portul Constanta.
ALFA, BNS si CSDR - proteste in comun
Si restul organizatiilor sindicale - Cartel ALFA, BNS si CSDR vor organiza un protest comun, pe 24 mai, in Bucuresti, pentru a trage un semnal de alarma cu privire la nivelul de trai ingrijorator de scazut din Romania. "Salariile de mizerie, pensiile in totala discordanta cu preturile actuale, vesnicele majorari ale tarifelor la utilitatile publice, de cele mai multe ori nejustificate economic, dar care au angrenat de fiecare data un lant de scumpiri ale produselor de stricta necesitate, pierderea a mii de locuri de munca, un sistem sanitar in praful colapsului, toate acestea au facut ca viata cetateanului obisnuit din Romania sa devina un cosmar", declara ieri, intr-o conferinta de presa comuna, Dumitru Costin, liderul BNS. Bogdan Hossu, presedintele Cartelului ALFA sustine ca, dupa calculele expertilor, salariul minim ar putea creste de sase ori, dar ca exista o rezerva din partea autoritatilor romane in acest sens. Sindicatele au cerut Guvernului sa transforme salariul minim negociat (echivalentul a 93 de euro) in salariu minim garantat (care este echivalent a 106 euro) si care - potrivit sindicatelor - trebuie sa atinga nivelul de 180 de euro, adica cel al ultimelor tari care au aderat la Uniunea Europeana la 1 mai 2004.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.