Afacerea necurata, Catedrala, are sprijinul unor importante gulere albe. Cladirea care va masca practic un monument istoric, Catedrala Stantul Iosif, se ridica nestingherita in ciuda protestelor venite din toate partile. Controversatul proiect "Cathe
Afacerea necurata, Catedrala, are sprijinul unor importante gulere albe. Cladirea care va masca practic un monument istoric, Catedrala Stantul Iosif, se ridica nestingherita in ciuda protestelor venite din toate partile. Controversatul proiect "Cathedral Plaza", un building de 19 etaje (initial proiectul fiind pentru zece etaje) care se ridica chiar la gardul simbolului catolicismului din Bucuresti, poarta girul primarului general al Capitalei, Adriean Videanu. Acesta, de la venirea la carma municipalitatii a transformat institutia intr-o anexa a propriilor afaceri. Ca ninsoarea a blocat orasul ori ca sunt inundatii, edilul-sef isi vede imperturbabil de "aranjamente", intr-un dispret total fata de cetatenii care l-au propulsat in scaunul din B-dul Elisabeta.
Conform celor consemnate de Daniel Bojin in ziarul Bursa, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat, in data de 29 septembrie 2005, concesionarea fara licitatie a unui teren de 116 mp aflat in domeniul public, catre societatea "Millenium Building Development", proprietarul "Cathedral Plaza". Motivatia a fost introdusa intr-o anexa, laolalta cu alte concesiuni si prevedea extinderea unor imobile deja existente. Tot in acea zi s-a aprobat si PUZ-ul pentru constructia de langa catedrala. Gestul lui Videanu nu este insa unul dezinteresat.
Practic, PUZ-ul fusese pregatit inainte de a fi aprobat, proiectul fiind facut pentru intreaga suprafata de teren, fara a se mai astepta votul consilierilor.
Miscarile urmatoare ne-au aratat de ce noii proprietari ai terenului au ales ca antrepenor al constructiei firma Bog'Art. Raul Doicescu, patronul respectivei firme este asociat cu Adriean Videanu in societatea de brokeraj "Equity Invest". Si cum valoarea constructiei, estimata de specialisti, este de peste 25 milioane euro, 30% vor reveni firmei constructoare. Astfel, Bog'Art are de incasat in urma afacerii opt milioane de euro. Surse apropiate afacerii spun ca parte din terenul pe care se construieste acum, a fost achizitionat de la fostii proprietari, in anul 1998, de catre omul de afaceri americano-ucrainean, Peter Braun. Acesta s-a regasit in consiliile de administratie de la intreprinderea Policolor, fondurile de investitii Romanian Investment Found, Fondul Romano-American de Investitii sau Broadhurst.
Si aici dam de bratele "caracatitei" Videanu, a carei firma Titan Mar a fost asociata pana in anul 2004 cu Fondul Romano-American de Investitii. Numele lui Braun apare ca administrator la societatea Socep, operator portuar in Constanta, asociat in afaceri cu Banca Internationala a Religiilor, CFR Marfa si compania de asigurare Provitas. Printre fondatorii acesteia din urma se numara Raul Doicescu, prieten si asociat cu Videanu.
Trebuie spus ca proprietarii afacerilor imobiliare ale grupului Millenium (cu 11 firme in Romania) se ascund in spatele unei firme off-shore din Cipru. Mai mult, developerul proiectului compania Willbrock desi are sediul la acceasi adresa cu Millenium, este controlata de o firma rezidenta intr-un off-shore situat in alt paradis fiscal, Insula Man, iar constructorul este, cum spuneam, firma Bog'Art a lui Doicescu.
Este deci clar de ce primarul-afacerist Videanu tine atat de mult la constructia Cathedral Plaza.
Ziarul ZIUA a prezentat pe larg faptul ca lucrarile care se efectueaza pot duce la fisurarea monumentului arhitectural din vecinatatea santierului, Catedra Sf. Iosif. Mai mult, cu doua saptamani in urma, printr-o procesiune au protestat in strada peste 3000 de credinciosi (unii dintre ei veniti din strainatate), preoti romano-catolici si episcopi, sub conducerea Arhiepiscopului Bisericii Romano-Catolice din Romania, Ioan Robu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.