Proiectul minier de la Rosia Montana a primit o mana de ajutor din partea presedintelui Consiliului Judetean (CJ) Alba, Ion Dumitrel. In luna aprilie, ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a anuntat ca proiectul minier de la Rosia Montana este suspendat
Proiectul minier de la Rosia Montana a primit o mana de ajutor din partea presedintelui Consiliului Judetean (CJ) Alba, Ion Dumitrel. In luna aprilie, ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a anuntat ca proiectul minier de la Rosia Montana este suspendat. La numai cateva zile de la anuntul oficial, CJ Alba elibereaza un document prin care compania canadiana Gabriel Resources isi reia goana dupa aur. Aceasta rasturnare de situatie a fost posibila din cauza apropierii companiei canadinene de mediul politic, in special de PD.
Pana acum, reprezentantii Gabriel Resources (GR), compania canadiana care prin intermediul Rosia Montana Gold Corporation detine toate drepturile de exploatare a aurului de la Rosia Montana, s-au infiltrat pe linie politica in judetele Alba, Arad si Cluj. Printre victimele campaniei de lobby initiate de fostul ambasador al Canadei, Rapahael Girard, care este si actionar al Gabriel Resources, se numara: presedintele CJ Arad, Iosif Matula, membru al Partidului Democrat, prefectul judetului Cluj, Alin Tise (fost membru PD) si, mai nou, presedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, membru al aceluiasi partid. Afinitatea pentru membrii PD a conducerii GR este motivata, in conditiile in care ministrul Mediului, Sulfina Barbu, cea care are ultimul cuvant in acesta afacere, este membru PD. In ciuda faptului ca o serie de ONG-uri din Romania si din Europa, alaturi de mai multi parlamentari europeni, s-au aratat impotriva proiectului minier din judetul Alba, compania canadiana Gabriel Resources continua demersurile pentru inceperea exploatarii de la Rosia Montana.
In urma cu trei saptamani, Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor a anuntat ca, din iunie 2005, nu s-a mai parcurs nici o etapa in procedura de evaluare a impactului si de emitere a acordului de mediu pentru proiectul Rosia Montana. In esenta, reprezentantii ministerului au aratat ca planurile Gabriel Resources sunt compromise. Motivul invocat de minister era lipsa certificatului de urbanism. In 26 aprilie, RMGC a obtinut de la Consiliul Judetean Alba un nou certificat de urbanism, atat de necesar pentru Gabriel Resources si pentru MMGA. Astfel ca procedura de emitere a acordului de mediu poate continua. Urmatorul pas pe care il vor face reprezentantii Gabriel Resources este depunerea la MMGA a studiului de impact asupra mediului. Daca acest studiu nu este avizat de catre ministrului Sulfina Barbu, mina de la Rosia Montana va ramane un proiect, doar pe hartie.
Aurul este portocaliu
Compania canadiana a reusit sa treaca de opozitia ONG-urilor ecologiste sau de criticile dure ale Academiei Romane actionand in zona politica. Campania de lobby a companiei miniere Gabriel Resources este condusa de catre Raphael Girard, fostul ambasador al Canadei in Romania. Gabriel Resources a obtinut un nou certificat de urbanism la scurt timp dupa ce MMGA anunta stoparea proiectului minier de la Rosia Montana. Documentul a fost eliberat de catre Consiliul Judetean Alba, al carui presedinte este Ion Dumitrel, membru PD, partid din care face parte si ministrul Sulfina Barbu. De la inceputul acestui an, reprezentantii Gabriel Resources duc munca de racolare a PD-istilor cu functii. Mai intai, au purtat discutii cu prefectul Clujului, Alin Tise (obligat de functie "sa se depolitizeze"). Apoi, canadienii l-au curtat pe presedintele CJ Arad si totodata vicepresedintele PD Arad, Iosif Matula. Si preseditele Traian Basescu declara public, in 2004, ca realizarea proiectului de la Rosia Montana este o "datorie de onoare fata de Tara Motilor". Reprezentantii Gabriel Resources au recunoscut faptul ca au intalniri frecvente cu politicienii romani. De asemenea, acestia au precizat ca nu au legaturi statornice cu membrii vreunui partid de guvernamant. Afirmatia acestora este ciudata, avand in vedere ca toti factorii de decizie locali sau centrali sunt membri PD. Mai mult, atunci cand procesul de avizare a proiectului a fost suspendat, in scurt timp CJ Alba a emis un nou document care sa ajute compania canadiana. De mentionat este si faptul ca una din cele doua agentii de publicitate care gestioneaza imaginea Gabriel Resources a fost responsabila si pentru succesul electoral al presedintelui Traian Basescu, fost presedinte al PD si sustinator declarat al proiectului.
In raportul de tara
Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a fost nevoita sa raspunda, in cadrul unei audieri in Parlamentul European, unor intrebari transante legate de posibila punere in practica a proiectului conceput de societatea Gabriel Resources. Chiar daca Barbu a explicat ca societatii canadiene nu i s-a acordat nici o aprobare, ci, dimpotriva, autoritatile romane i-au cerut o noua evaluare totala, europarlamentarii si-au manifestat nemultumirea si dezamagirea fata de prestatia institutiilor din Romania. Se vehiculeaza informatia conform careia cazul Rosia Montana va fi cuprins in urmatorul raport de tara. Europarlamentarul francez Marie Anne Isler Beguin, ce face parte din Grupul Verzilor, a cerut suspendarea imediata a proiectului Rosia Montana. Beguin a primit si sustinerea europarlamentarilor maghiari, care au reamintit de accidentul de la Baia Mare, ce a provocat cele mai grave probleme de mediu din istoria Ungariei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.