La Berlin a fost descoperit recent buncarul secret al ex-liderului comunist Erich Honecker, la o adancime de sase metri, in subsolul cladirii fostului Consiliu de Stat al Republicii Democrate Germane (RDG), informeaza MigNews, citat de Rompres. Dinco
La Berlin a fost descoperit recent buncarul secret al ex-liderului comunist Erich Honecker, la o adancime de sase metri, in subsolul cladirii fostului Consiliu de Stat al Republicii Democrate Germane (RDG), informeaza MigNews, citat de Rompres. Dincolo de usa blindata se intinde un coridor lung, cat o zi de post, si cateva camere amenajate special pentru Honecker. Ascunzatoarea da intr-un alt tunel subteran care duce spre iesirea din cladirea respectiva. Buncarul are toate cele necesare pentru apararea impotriva unui atac nuclear, aici existand suficiente rezerve de apa potabila si aparate de filtrare a aerului. Autoritatile germane au declarat ca vor acoperi cu ciment sinistra incapere subterana, pentru ca a o transforma in muzeu ar fi prea costisitor. In schimb, buncarul lui Stalin din Moscova este considerat in continuare un obiectiv secret si este bine pazit. O lunga perioada nici macar ziaristii nu au avut acces la el. Timp de aproape un secol, usa acestui buncar a fost deschisa de cateva zeci de ori. Constructia adapostului destinat dictatorului sovietic a inceput in 1934, fiind finalizata trei ani mai tarziu. Buncarul lui Stalin are mai multe nivele, ultimul fiind situat la adancimea de 70 de metri.
La 15 metri adancime sub pamant se afla biroul lui Stalin, unde acesta se refugiase in 1941 cand armata germana ajunsese la periferia capitalei ruse. De aici, tiranul a coordonat planul de operatiuni de aparare a Moscovei.
Fiind extrem de suspicios, se spune ca Stalin se simtea in deplina siguranta doar in buncarul sau, de unde putea sa coboare in subteran direct din Kremlin, printr-un lift special. Serviciul secret al lui Hitler ar fi dat mult sa afle locul in care era instalat liftul, insa nu a reusit sa afle. Nimeni nu poate spune cu precizie de cate ori Stalin a coborat in buncar. Unii istorici sustin ca nu mai putin de cinci ori.
Camera lui Stalin are putine lucruri in ea: un pat de fier, cateva veioze, o masa de lucru, un scaun. La nivelul de 40 de metri adancime toate dispozitivele sunt in stare functionala si in prezent: generatoarele pot fi pornite in zeci de secunde; sistemul de purificare a apei, cel de filtrare a aerului, toate sunt in stare excelenta. Sistemul de comunicatii, chiar daca este de productie din anul 1940, functioneaza impecabil: oricand se poate lua legatura cu orice capitala a lumii, se poate vorbi direct cu Washingtonul. Lumina in buncarul lui Stalin n-a fost stinsa niciodata; daca buncarul a ramas obiectiv secret, inseamna ca cineva are nevoie de aceste secrete, scrie presa rusa.
"Submarinul"
In 1937, la o periferie din sud-vestul capitalei italiene a fost pusa piatra de temelie a unui complex expozitional, cladirea urmand sa fie data in exploatare in 1942. Razboiul a impiedicat realizarea proiectului, care a fost finalizat la sfarsitul anilor '50. In timpul reconstructiei zonei, constructorii au dat de un sistem de tuneluri care i-a dus in adapostul lui Benito Mussolini, o incapere de 475 de metri. Aici au fost descoperite rezerve de arme si munitie, rezerve de alimente, dintre care multe alterate, la data descoperirii obiectivului. Personalul care il servea pe Mussolini era integral feminin, judecand dupa inscriptiile de la intrarea in mai multe camere, cu exceptia paznicului de la intrare. Buncarul dictatorului italian seamana cu un submarin si era prevazut sa adaposteasca 150 de persoane, care ar fi putut sa se refugieze aici timp de o luna, nu mai mult. (B.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.