Romania trebuie sa plateasca la bugetul Uniunii Europene 3,969 milioane euro pentru a-si asigura participarea la programul comunitar "Energie Inteligenta Europa". Fondurile sunt alocate din bugetul Ministerului Economiei si Comertului si sunt reparti
Romania trebuie sa plateasca la bugetul Uniunii Europene 3,969 milioane euro pentru a-si asigura participarea la programul comunitar "Energie Inteligenta Europa". Fondurile sunt alocate din bugetul Ministerului Economiei si Comertului si sunt repartizate pe ultimii trei ani. Astfel, contributia pentru anul 2004, in valoare de 1,172 milioane euro si cea pentru 2005, in valoare de 1,057 milioane euro, vor fi suportate din bugetul MEC pe anul 2006. In acelasi timp, contributia pentru acest an, in suma totala de 1,739 milioane euro va fi asigurata din veniturile ministerului pentru urmatorul an.
Programul multianual "Energie Inteligenta Europa" este un program comunitar de sprijinire a actiunilor legate de eficienta energetica si sursele de energie regenerabile, destinat statelor membre ale Uniunii Europene, precum si tarilor in curs de aderare. Specialistii romani si-au propus ca pana in 2010 consumul de energie electrica din resursele regenerabile sa ajunga la 33% din consumul intern, in conditiile in care, in momentul de fata se situeaza in jurul a 28% si este acoperit exclusiv din energia produsa in hidrocentrale. Romania ar putea deveni o piata atractiva pentru producatorii de energie provenita din surse regenerabile. Pentru aceasta, este necesara pe de o parte respectarea directivelor forurilor europene, dar si stimularea producatorilor locali, a declarat, recent, Thierry Meraud, reprezentant al ADEME - Agentia Nationala a Mediului si Controlul Energiei din Franta. El a estimat ca energia regenerabila va acoperi cam 22% din productia de energie a Romaniei, pana in 2010. In prezent, Uniunea Europeana este cea mai pregatita in majoritatea tehnologiilor pentru utilizarea eficienta a energiei si valorificarea surselor noi si regenerabile de energie. Astfel, mai mult de o treime din cifra de afaceri mondiala a industriei mondiale de profil revine europenilor. In 2005, Romania a reconfirmat, la solicitarea Comisiei Europene, interesul de a participa la programul "Energie Inteligenta Europa", motiv pentru care cei interesati au transmis propuneri de proiecte. Din punct de vedere financiar, programele comunitare presupun ca fiecare tara participanta sa suporte o contributie anuala.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.